Det är fyra år sedan Dean Burmester tog sin första seger på Europatouren. Inte undra på att han var glad. "Nu kan jag åka hem till familjen", sa han när saken var klar. Foto: Getty Images

Europatouren

Burmester fixade sydafrikansk dubbel

Först vann JC Ritchie på Challengetouren. Några timmar senare tog Dean Burmester ännu en sydafrikansk seger – på Europatouren. Och två svenskar visade uppåtgående form.

Text: Bo Steffensen • 2021-05-02 Uppdaterad 2021-05-02

Sydafrika dominerar på Europatouren just nu.
Fyra av de fem senaste ET-tävlingarna – om man räknar bort WGC Match Play och Masters – har haft en vinnare från Sydafrika. Justin Harding och Daniel van Tonder vann i Kenya, Garrick Higgo på Gran Canaria förra veckan och nu Dean Burmester (låt vara att han är född och uppväxt i Zimbawe). Det är bara amerikanen John Catlin, som vann i Österrike, som kilat sig in i det gänget.
Dessutom blev det sydafrikansk seger på Challengetouren nere i Kapstaden denna söndag (där Mikael Lindberg blev trea).

Dean Burmester gick ut i ledarboll i Teneriffa Open tillsammans med finländaren Kalle Samooja och tysken Nicolai von Dellinghausen men ledartavlan var tajt och scorerna under veckan hade varit låga så det gällde att hålla i kepsen för att lyckas.
Det gjorde Burmester.
Efter tio spelade hål var han två före Samooja och polacken Adria Meronk. Fem hål senare var den långtslående sydafrikanen åtta under par för dagen och hade skaffat sig en femslagsledning, med tre hål kvar att spela. Birdie även på sista. 62 slag en söndag. Då vinner man tävlingar.Dean Burmester har vunnit en gång tidigare på touren, på hemmaplan (Tshwane Open 2017). Så det var en efterlängtad andra seger.
– Det går inte att beskriva. Det har varit fyra år kämpiga år med hårt arbete. Min caddie Jason har inte vunnit tidigare och han förtjänar detta. Han har varit med mig i vått och torrt i två år nu så … Fantastiskt! sa en champagneblöt Dean Burmester i segerintervjun.

Vinsten innebär, förutom runt 1,5 miljoner kronor i prispengar, att han har säkrat ytterligare två års spel på Europatouren.
– Nu kan jag åka hem och träffa min familj. Med covid och allt så visste jag inte när jag skulle kunna åka hem så det är väldigt känslosamt, sa Dean Burmester.

Ingen svensk topp 10 men ändå svenska glädjeämnen. Både Alexander Björk och Joakim Lagergen gjorde sin bästa tävling för året.
Björk (63–69–69-68) avslutade med en birdie vilket tog honom till –15 totalt och en delad tolfteplats. Björk, som var 21:a på Gran Canaria förra veckan, gjorde endast fyra bogeys under sina 72 hål och ser ut att vara på god väg tillbaka mot det spel han hade för några år sedan.
Joakim Lagergren (67–70–66–67), som haft problem med skada och klarat kvalgränsen i en av de tävlingar han spelat tidigare i år, kom in ett slag bakom Björk. –14 totalt och en delad artondeplats. Det är det bästa resultatet för honom sedan han blev femma i Irish Open i september förra året.

Övriga svenskar:
D54) Kristoffer Broberg – 8, (68–70–70–68).
D56) Sebastian Söderberg, – 7 (70–68–69–70).

Nästa vecka blir det spel på samma bana igen, men då under namnet Canary Islands Championship.
Där kommer Sebastian Söderberg, Kristoffer Broberg, Joakim Lagergren och Niklas Lemke till start.

Klicka på bilden för fullständig leaderboard.


Text: Bo Steffensen • 2021-05-02
TournyttAlexander BjörkDean BurmesterEuropatourenJoakim LagergrenTeneriffa OpenTournytt
Scroll to Top