Tiger Woods vann på Torrey Pines 2008. Foto: Getty images

US Open

Torrey Pines kommer spelas kortare än 2008

US Open kommer att återvända till Torrey Pines för första gången sedan 2008. Trots att spelarna slår längre nu kommer banan spelas kortare.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-29 Uppdaterad 2021-04-29

I en tid då golfbanor bara blir längre och längre för att fortsatt vara ett test för världseliten kom en uppfriskande nyhet från södra Kaliforniens stilla havskust.
Torrey Pines, där herrarnas USS Open ska spelas, kommer att spelas kortare än vad majorn spelades 2008 – då den också avgjordes på den kommunala klubbens södra bana.

När Tiger Woods vann mot Rocco Mediate i särspel var banan 7 643 yards lång, ungefär 6 988 meter.
I år tror John Bodenhammer, USGA:s tävlingsansvarige, att banan kommer spelas runt 7 300 yards, 6 675 meter.
– Jag tro banan kommer att spelas ganska likt den gjorde 2008 men det beror på vädret. Vi kommer att ha samma fairwaybredd som då men lite mindre förstaruff, säger Bodenhammer.
– Vi kommer låta Torrey Pines vara Torrey Pines och förhoppningsvis kommer det spelas hårt och snabbt tack vare vädret och lite vind. Men vad vädret skapar är vad vi får.

Sedan Tiger Woods vann på Torrey Pines 2008 har arkitekten Rees Jones förlängt klubbens södra bana med nya utslagsplatser på hål 10, 15 och 17. Dessa utslagsplatser är det alltså inte säkert att de kommer användas.

Under en mediedag på klubben utanför San Diego meddelade Bodenhammer att man inte planerar att sätta upp banan för att stoppa långtslående spelare, med Bryson DeChambeau i spetsen. Han vill också poängtera att DeChambeau inte vann på Winged Foot i höstas tack vara drivern.
– Om man ser statistiken var han visserligen den som slog näst längst på Winged Foot. Han var inte ens den som slog längst. Men det som han gjorde så bra var att putta. Det går förstås inte att snacka bort hans spel med drivern den veckan, men det var puttern som stack ut.

Den största skillnaden i hur Torrey Pines kommer sättas upp jämfört med 2008 är hål 14. Par 4-hålet spelades då 267 yards, 244 meter. I år är tanken att hålet ska spelas 237 meter, ungefär 399 meter.
– Jag tror inte att arkitekten hade i åtanke att det hålet skulle spelas så kort. Så vi spelar banan som det var tänkt från början.


Text: Jesper Johansson • 2021-04-29
TournyttTorrey PinesTournyttUS Open
Scroll to Top