Tiger Woods och Rory McIlroy kan komma att få en bonus vid säsongens slut. Foto: Getty images

PGA Tour

Stort bonussystem för mest influerande golfare – 40 miljoner dollar ska fördelas

Det kommer att löna sig att synas och höras i sociala medier framöver. Detta enligt ett dokument GolfWeek tagit del av.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-21 Uppdaterad 2021-04-21

Att vara en av PGA Tours bästa spelare är inte samma sak som att vara en av tourens viktigaste.
Golfweek skriver på tisdagen att touren arbetar för att ta fram ett bonussystem kallat “Player Impact Program”, som ska utse de tio viktigaste personerna inom sporten utanför golfen och kompensera dem genom pengar från ett 40 miljoner dollar stort bonuskonto.
Den spelare som bidrar med mest värde genom engagemang hos sponsorer och fans kommer att kunna tjäna 8 miljoner dollar, 67 miljoner kronor.

Enligt Golfweek kommer spelarna alltså inte bara värderas utifrån sina resultat utan snarare genom en “impact score”, som bestäms av sex olika mättal:

• En spelares position på FedEx Cup-listan.
• En spelares popularitet enligt Google.
• En spelares position enligt Nielsen Brand Exposure-index, ett verktyg för att mäta genomslagskraft.
• En spelares “Q Rating”, alltså hur välkänd och populär en spelare är. Används exempelvis för att se hur många som gillar en viss film eller ett visst TV-program.
• En spelares engagemang i digitala kanaler.
• Hur ofta en spelare nämns i sociala medier.

I samband med att dokument ska ha skickats ut till spelarna om det nya bonussystemet ska också en inofficiell lista över spelarnas ranking 2019 lanserats. Då var Tiger Woods etta följd av Rory McIlroy, Brooks Koepka, Phil Mickelson och Rickie Fowler.

Det är förstås inte uttalat och det kommer nog aldrig pratas om det heller. Men mycket tyder på att det här bonussystemet är ett svar på Premier Golf League, som tidigare försökt locka flera stjärnor till en annan tour. Rory McIlroy pratade om det och sågade PGL förra året. Han menade att de utnyttjade några få svagheter på PGA Tour och att det kunde bli en “katalysator för förändring på touren som kan hjälpa med att växa sporten framöver”. När han sa det pratade han också om att belöna toppspelarna. Sedan dess har McIlroy också blivit ordförande för spelarnas egna styrelse.

Enligt Golf Week har PGA Tours Player Impact Program varit aktivt sedan 1 januari.


Text: Jesper Johansson • 2021-04-21
TournyttPGA TourTounytt
Scroll to Top