Foto: Getty Images

Intervju

Stenson om OS, US Open och den tappade formen

Henrik Stenson har rasat på rankingen den här säsongen. ”Jag försöker bara fokusera på att vända min formkurva och så hoppas vi att OS-platsen ska lösa sig”, säger han.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-17 Uppdaterad 2021-04-18

I november förra året kanade Henrik Stenson för första gången sedan 2013 ned på fel sida om topp 50-strecket på världsrankingen.
Sedan dess har han haft problem med formen och långsamt dalat än lägre ned på rankingen. I början av 2021 spelade Henrik Stenson tre tävlingar på Europatouren. Resultat: 46–MC–MC.
Efter det har han gjort fem framträdanden på PGA-touren varav den senaste var The Masters på Augusta. Resultat: MC–MC–MC–MC–38.
Henrik Stenson är i dag nere på plats 108 på världsrankingen och just nu har Sverige ingen herrspelare topp 100. Alex Norén är rankad 102, därefter Stenson och på platsen bakom honom Henrik Norlander (109).
För några dagar sedan, i samband med nyheten om att Annika Sörenstam, precis som Stenson, ska spela i Scandinavian Mixed på Vallda i juni hölls en digital presskonferens med Sörenstam och Stenson. De båda är värdar för den tävlingen. Det kan ni läsa mer om här.
Det blev även utrymme för lite andra frågor till Henrik Stenson.

OS-PLATSEN
Herrarnas tävling vid OS i Tokyo spelas 29 juli–1 augusti. Sverige får skicka två spelare. Världsrankingen avgör och kvalificeringsperioden slutar 21 juni. Just nu är alltså Stenson klar men den platsen håller han med minsta möjliga marginal.
Vid OS i Rio 2016 tog Henrik Stenson silver och han vill gärna vara med om en olympiad en gång till.
– Jag hade tio riktigt bra dagar i Rio för fem år sedan och det är klart jag hoppas att jag kan vara med i Tokyo och representera Sverige och göra ett försök till på en medalj. Vi var ju redo att åka förra året, så vi planerar efter att vi ska vara där igen. Men med sviktande form sista halvåret och tapp på rankingen så är det ju tajt om platserna. Det är två månader till som kvalificeringsperioden håller på. Mycket golf som ska spelas. Jag försöker bara fokusera på att vända min formkurva och så hoppas vi att OS-platsen ska lösa sig, säger han.
Så här ser svensktoppen på världsrankingen ut i dag.

.

FORMKURVAN
Formen har varit nedåtgående, även om det blev ett ”fall” framåt under The Masters.
Henrik Stenson tar de missade kvalgränserna med viss ro.
– Jag hade inte varit jättemycket gladare om jag hade varit 50:e man i de tävlingarna. För min del handlar det om att få fart på spelet och hitta liret igen. Jag känner fortfarande att jag kan vara med uppe och vara konkurrenskraftig när jag spelar bra så det är där mitt fokus ligger nu.
– Ranking och placeringar och sånt följer ju formen. Det är inte svårare än så, spelar man dåligt så åker man neråt, spelar man bra åker man uppåt. Det är väl ingenting som stressar mig direkt utan det är mer en viss frustration att jag inte haft spelet under ganska lång tid. Då får man jobba på och se över om man behöver ändra på vissa grejer för uppenbarligen fungerar inte det vi gör för stunden. Så vi har en del att jobba på, absolut.

Vad gör du rent konkret för att hitta tillbaka?
– Vi ser över på vilket sätt vi tränar, vi ser över innehållet och hur vi paketerar alla bitar. Står man och stångar sig blodig får man förr eller senare ta två steg tillbaka och se om man ska springa runt muren eller springa hårdare igenom den.

PÅ VALLDA INFÖR US OPEN
Scandinavian Masters på Vallda spelas  10–13 juni. Veckan efter är det US Open på Torrey Pines i Kalifornien. Det blir ingen optimal uppladdning inför den majorn för Henrik Stenson.
– Logistiskt ligger det inte så bra men det är utmaningar som vi har haft tidigare och vi gör det bästa av situationen. Torrey Pines har vi spelat förut. Jag kan ju inte komma dit förrän tidigast måndag kväll egentligen så det blir en snabb vändning. Det är nio timmars tidsskillnad så det är klart att lite naggar man ju i kanten på uppladdningen men det visar väl var hjärtat är och vad vi är beredda att göra för andra grejer också, säger han.

VIKTEN AV ATT HA SVENSKA CT-TÄVLINGAR
De senaste åren har Sverige inte haft någon tävling på Challengetouren. Den senaste var Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson i Katrinholm som spelades 2018.
I år är Sverige tillbaka på CT igen – med två tävlingar. Range Servant Challenge på Hinton Golf (13–16 maj) och veckan efter Dormy Open på Österåker (19–22 maj).
– Det är otroligt viktigt att vi har tävlingar på alla nivåer och Challengetouren är ju den näst högsta i Europa. Dels ur ett utvecklande perspektiv för spelare som kanske är precis på gränsen och inte har CT-status som kan komma md på en nationell kvot och få uppleva den hårdare konkurrensen och spela i ett tuffare startfält, dels för de svenska spelare som redan spelar på Challengetouren, att ha två hemmatävlingar som de kan känna att de kanske har lite övertag i. Man känner sig lite mer bekväm med enklare resor och förhoppningsvis kan man, med hemmastöd, vara ytterligare lite vassare och kanske skaffa ett par bra resultat de veckorna och på så vis komma lite närmare Europatouren. Sedan är det givetvis kul att Österåker står värd för en av tävlingarna. Det är någon jag känner som har varit med i  banbygget där, skrattar Henrik Stenson.


Text: Bo Steffensen • 2021-04-17
TournyttHenrik StensonIntervjuOSTournyttUS Open
Rulla till toppen