Bryson DeChambeau är en spelare som, med stor framgång, använder så kallad arm lock-teknik när han puttar. Foto: Getty Images

Puttekniken som Horschel vill förbjuda

Puttern låst vid underarmen, det tycker Billy Horschel ska bort.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-16 Uppdaterad 2021-04-17

1 januari 2016 blev det otillåtet att genomföra ett golfslag med klubban ankrad mot kroppen. Införandet av förbudet kom för att stävja användandet av mag-, bröst- och hakputters där greppändan ankrades mot kroppen.
Långa putters förbjöds inte utan tekniken att använda klubbänden som en ankringspunkt mot kroppen.
På senare år är det många spelare – Matt Kuchar, Bryson DeChambeau och Webb Simpson för att nämna några – som med stor framgång i stället använder sig av tekniken att ”låsa” hela puttgreppet längs den ena underarmen för att skapa stadga, så kallad arm lock. En teknik som är helt enligt reglerna.
Det vill Billy Horschel, rankad 18 i världen, förbjuda.
– Jag sticker nog ut hakan här, men jag tycker inte att arm lock ska vara tillåtet heller, sa Billy Horschel till amerikansk media efter sitt första varv av den pågående PGA-tävlingen RBC Heritage

Horschel kan däremot tänka sig att återigen godkänna en magputter som ankras i bröstet – men bara om man i stället förbjuder arm lock-puttning, skriver golf.com.
– Om man tittar på dem som använder sig av arm lock så för de greppet åt sidan så det är i linje med klubbladet, klubbladet är helt square och roterar inte över huvud taget. Det är helt enkelt låst och de som puttar med den tekniken gör det lite för bra, säger Horschel.

Enligt reglerna måste en spelares händer vara separerade och jobba helt fristående från varandra.
– Jag vet att det här inte är fixerat vid en punkt men det påminner väldigt mycket om ankring, och så länge reglerna tillåter tekniken så är det ingen tvekan om att fler spelare kommer att testa den. Jag skulle hellre ge dem magputtern tillbaka. Det är lite mer flow där, tycker jag, säger Billy Horschel.


Text: Bo Steffensen • 2021-04-16
Tournyttarm lockBilly HorschelPuttningTournytt
Rulla till toppen