Stewart Cink har vunnit RBC Heritage två gånger, 2000 och 2004. Nu jagar 47-åringen en tredje titel på Harbour Town. Foto: Getty Images

PGA Tour

47-årige majorvinnaren i storform

Det har gått snart tolv år sedan han vann The Claret Jug på Turnberry, efter särspel mot Tom Watson. Men på ålderns höst verkar Stewart Cink ha hittat spelet igen.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-16 Uppdaterad 2021-04-16

Förra veckan slutade Stewart Cink tolva i The Masters. Ingen placering som föranleder några stora ögonbrynshöjningar, om det inte vore för att amerikanen varit i stor sett helt uträknad i majors sedan han vann sin majortitel i The Open Championship.

Den färska tolfteplatsen var Cinks blott andra topp 12-placering på 29 försök i majors sen Turnberry 2009.

Karriären har också fått lite av en renässans, med en sjunde PGA Tour-seger som bärgades i Safeway Open i höstas. Två av Cinks sju PGA Tour-titlar har kommit just på veckans tävlingsplats, Harbour Town Golf Links i South Carolina.

Efter en inledande 63-rond har 47-åringen gett sig läget att konkurrera om en tredje skotskrutig kavaj, som vinnaren i RBC Heritage traditionsenligt belönas med.

– Jag önskar att fler dagar på touren var som den här. Det var en väldigt smidig rond efter det första slaget, sa Cink på presskonferensen.

Ja, det första slaget för dagen var allt annat än imponerande.

Cink beskriver det själv driven på tian, hans första hål, som ”ett av mitt livs sämsta öppningsslag”. 25 meter sned, rakt ner i vattnet vänster.

– Jag somnade totalt vid ratten, hemskt. Du hade trott att det var ett dåligt sätt att inleda ronden, men det blev en väckarklocka. Och resten av dagen spelade jag riktigt, riktigt bra golf.

Sju birdies och en eagle satt fint på scorekortet under torsdagen och efter 18 hål är Cink ensam tvåa, ett slag bakom Cameron Smith.

Australiensaren, som var ett slag bättre än Cink på Augusta National förra veckan, spelade närmast felfritt på torsdagen. Bogeyfri, nio birdies i kortet och 62 slag.

– Allt föll ihop idag. Jag hade en riktigt bra dag på greenerna, slog mina järn utmärkt, gav mig själv flera bra chanser och tog tillvara på dem, sa Cameron Smith till pressen efter ronden.

Ljummen start för svenskarna

Två svenskar peggade upp på Harbour Town den här veckan, Alex Norén och Henrik Norlander.

Bäst av dem var Norén, som gick runt på 71 slag, par. Hans öppningsrond var, åtminstone om man ögnar igenom scorekortet, en skapligt jämn historia med 14 par, två birdies och två bogeys.

Norlander var tre över par efter sex hål, efter en dubbel på 14:e och en bogey på hål 15. Därefter jobbade han sig tillbaka med bland annat tre birdies.

I skrivande stund är Norén delad 67:a och Norlander delad 81:a.

Klicka här för att se hela ledartavlan.Text: Oskar Åsgård • 2021-04-16
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderPGA TourRBC HeritageStewart CinkTournytt
Scroll to Top