En ny profil har presenterat sig. Will Zalatoris tackar publiken runt 18:e green på Augusta National. Foto: Getty Images

PGA-touren

Nu vet alla vem Will Zalatoris är

Will Zalatoris presenterade sig rejält på Augusta National. Vi lär höra mer från den 24-årige amerikanen som har tagit sig till topp 30 i världen utan att ens ha full status på PGA-touren.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-12

Will Zalatoris var inte långt ifrån att bli den förste debutanten att vinna The Masters sedan Fuzzy Zoeller 1979. 24-åringen slutade tvåa, ett slag efter segraren Hideki Matsuyama.
– Jag har drömt om det här i tjugo år. Jag försökte bara njuta av situationen och tycker att jag lyckades riktigt bra med det denna veckan. Att jag blev tvåa, bara ett slag efter har inte sjunkit in än. Det finns där precis framför ögonen, tanken på var jag kunde sparat ett eller två slag. Men det är så golfen ser ut, varenda vecka, sa Zalatoris till amerikansk media efter finalronden på Augusta.

ZALATORIS är född i San Francisco, i en golffamilj. Han började spela tidigt och när familjen flyttade till Texas blev han kompis med bland andra Jordan Spieth. Vid 17 vann han amatörmästerskapen i Texas med Scott Fawcett på bagen. Fawcett, själv pro en gång i tiden, är numera statistikcoach för många PGA-tourspelare.
2017 ingick Will Zalatoris i det amerikanska Walker Cup-laget, där bland andra Collin Morikawa, Scottie Scheffler, Cameron Champ och Maverick McNealy fanns med.
Zalatoris har alltid varit ”omgiven” av duktiga spelare och golfkunniga människor och fått hjälp av bland andra före detta PGA-tourspelarna Lanny Wadkins och Ken Venturi.
”Han har slagit bollen på topp 30-nivå sedan han var 17 år”, har Scott Fawcett sagt till amerikansk media.

2018 HOPPADE Will Zalatoris av college, där han läste psykologi, med ett år kvar av studierna. Han valde att bli proffs. Det året slutade med att han inte klarade kvalskolan till Korn Ferry Tour (undertouren till PGA-touren) men med facit i hand ser det ändå ut att ha varit ett bra beslut för honom att satsa på golfen som yrke.
– Det var ett tufft första år som proffs och för två år sedan satt jag och pratade med mina coacher om att spela minitourtävlingar. Är man inte mentalt stark så sätter sig det här spelet i huvudet på en. Att ta sig igenom måndagskval till Korn Ferry Tour, misslyckas gång efter gång och till slut få ett par tävlingar som gjorde att jag fick status på Korn Ferry samtidigt som jag såg mina kompisar från Walker Cup-laget vara framgångsrika … Det var inte frustrerande, det var faktiskt motiverande eftersom jag visste att jag var kapabel att göra vad de gjort, säger Zalatoris.

NU, EFTER ANDRAPLATSEN på Augusta, är han rankad 27:a i världen – utan att ha vunnit på PGA-touren. Han vann dock, en gång, på Korn Ferry Tour förra säsongen. För ett år sedan var han rankad strax under 500-strecket.
Will Zalatoris har, som yrkesman, spelat 21 tävlingar på PGA-touren – tre 2018, femton den här säsongen – men har inget fast kort på touren i år. Däremot har han genom ett antal topp 10-placeringar och helgens Mastersuppvisning redan säkrat kortet till nästa säsong.
Och en sak säker. Nu vet alla vem han är.
– Jag har ingen aning om vad som ska hända nu. Men det var kul att höra många i publiken ropa mitt namn och heja på mig på varenda hål. Jag försökte ta så många mentala foton som jag kunde för jag har följt den här turneringen så länge jag kan minnas och att jag nu var en del av den är ganska coolt, att jag slogs om segern är ännu coolare, säger Will Zalatoris.
Innan han peggade upp på Augusta hade han hunnit spelat in nästan 20 miljoner kronor på PGA-touren och Korn Ferry Tour. Nu plussade han på med ytterligare drygt tio miljoner.
Det lär komma mer av den varan.


Text: Bo Steffensen • 2021-04-12
TournyttPGA-tourenThe MastersTournyttWill Zalatoris
Scroll to Top