På söndagen ställs Hideki Matsuyama inför karriärens hittills största rond. FOTO: Getty Images

Analys

Leder stort, men kan Hideki vinna Masters?

Hideki Matsuyama har varit en världsspelare i snart tio år nu. Men många anser att han borde vunnit mer. Kan han knyta ihop säcken i The Masters?

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-11 Uppdaterad 2021-04-11

Ja, kan Hideki Matsuyama vinna The Masters? Det är frågan på allas läppar just nu. Om Matsuyama kan vinna överhuvudtaget är för övrigt en fråga som, särskilt i golftwitterkretsar, diskuteras flitigt. Detta eftersom japanens suveräna långa spel gör att han ofta är i slagläge på söndagar, men hans svaga puttning sällan får jobbet gjort.

Sedan 2014, när han gjorde sin första fulla PGA Tour-säsong bara 22 år gammal, har Matsuyama konsekvent rankats högt i statistiken över strokes gained tee-to-green, vilket helt enkelt är ett bra mått på hur bra ditt långa spel är.

4-7-6-3-16-3-2 är hans ranking i strokes gained tee-to-green varje år sedan 2014.

Japanen har också vunnit fem gånger på PGA Tour under den tiden, varav två WGC-titlar, men senaste segern kom 2017.

Anledningen? Svåra problem med puttningen.

156-86-102-167-78-97-170 läser hans ranking i statistiken över strokes gained putting sedan 2014.

För alla som följer tourgolfen nära har det varit närmast smärtsamt att se hur Matsuyama pepprar flaggor, men aldrig får någon utdelning.

Det finns till och med ett (ganska underhållande) twitterkonto sedan juli 2017 som heter just @canhidekiwin.

I majors har japanen sju topp 10-placeringar hittills, på 32 försök. Dock ingen senaste tre säsongerna. Två av dessa sju har kommit i The Masters, en femteplats 2015 och en delad sjundeplats 2016. I sin debut på Augusta National, som 19-årig amatör 2011, klarade han kvalgränsen och blev low amateur.

Nu leder han årets Masters Tournament med fyra slag inför finalronden, efter en bländande 65-rond på lördagen.

Så, hur ser hans segerchanser ut egentligen? Är det här avgjort?

Med lite hjälp till sifferexercisen nedan av golfstatistikgurun Justin Ray på 15th Club (en grym person för alla siffernördar att följa på Twitter, @JustinRayGolf) kan vi konstatera att:

• 31 raka Masterssegrare har varit topp-5 inför finalronden. De 28 senaste majorsegrarna på herrsidan har varit inom fyra slag från ledningen inför sista ronden.

Det talar alltså för att det står mellan Matsuyama (-11) och kvartetten på delad andraplats Justin Rose, Marc Leishman, Xander Schauffele och Will Zalatoris (alla -7).

• 15 gånger sedan 1934 har en spelare varit i ledningen med fyra slag inför sista varvet i The Masters. Elva av de gångerna har den spelaren vunnit tävlingen. Senast det hände var i höstas, när Dustin Johnson ledde med fyra och slutligen vann med fem slags marginal.

Av dessa 15 spelare som haft en fyraslagsledning efter 54 hål är det dock bara fyra som gått under 70 slag sista varvet (Ben Hogan, Jack Nicklaus, Tiger Woods och Dustin Johnson). Snittscoren sista ronden för dessa 15 spelare har varit 72,6.

Senast en fyraslagsledning i The Masters inte höll var 2011, då Rory McIlroy ledde med fyra inför finalronden men som bekant gick runt på 80 slag och föll ihop totalt sista varvet.

Den största upphämtningen sista ronden av en segrare i The Masters var 1956, då Jack Burke Jr. inledde fjärde ronden hela åtta slag bakom Ken Venturi och vann tävlingen.

Inom åtta slag från Matsuyama har vi åtta spelare inför den här Masterssöndagen. Utöver de redan nämnda på delad andra plats hittas även Corey Conners (-6), Jordan Spieth (-5), Brian Harman (-4) och Tony Finau (-3) i den här gruppen.

Den oroande delen av Matsuyamas spel är som nämnt puttningen, men om vi tittar på veckan hittills så är han rankad som 14:e bäst i statistiken över puttar per greenträff.

Under sitt suveräna lördagsvarv tjänade han också 2,01 slag mot resten av fältet med puttningen, vilket var fjärde bäst under tredje ronden.

Så, var lämnar det här oss, kan Hideki Matsuyama vinna?

Det får vi helt enkelt bänka oss ikväll för att se (här är finalrondens starttider) och däri ligger förstås det underbara med idrottens natur.

Men innan jag lämnar er och önskar en skön Masterssöndag, smaka på det här:

Senast en debutant vann The Masters var 1979, Fuzzy Zoeller. Det året ledde Ed Sneed med fem slag efter 54 hål i jakt på sin första majortitel. Matsuyama jagar också sin första majortitel.

Zoeller var delad fyra inför finalronden 1979, sex slag bakom Sneed.

Har vi någon debutant med ett efternamn som börjar på Z som lurar i vassen även 2021? Jajemän, Will Zalatoris. Delad tvåa, fyra slag efter japanen.Text: Oskar Åsgård • 2021-04-11
TournyttAugusta NationalHideki MatsuyamaThe MastersTournytt
Rulla till toppen