Rory McIlroy och Pete Cowen under förberedelserna inför årets Masters // Foto: Getty Images

The Masters

Trots magiskt Mastersfacit – få tror på formsvag McIlroy

"Har tänkt för mycket på teknik och haft för lite kunskap"

Text: Martin Strömberg • 2021-04-07

Han är onekligen en av golfens absolut största stjärnor.

Men den senaste tiden har nordirländaren Rory McIlroy inte riktigt fått spelet att stämma. Han har missat kvalgränsen i två av sina fyra senaste slagspelstävlingar, lyckades inte ta sig vidare från gruppspelet i WGC Match Play och har rasat till en 12:e plats på världsrankingen.

Då glöms det lät bort att McIlroy, som hunnit bli 31 år, har varit topp-tio i sex av sina sju senaste starter på Augusta National, och att han – om han vinner på söndag – blir den femte spelaren någonsin att nå en Career Grand Slam.

Men även McIlroy själv väljer att hålla en låg profil, och menar att han tillsammans med bland annat tränaren, Pete Cowen, påbörjat en ny resa inom golfen.

– Den här veckan är naturligtvis viktig för mig men jag ser samtidigt den stora bilden. Det är en lång resa där jag vill hitta tillbaks till det spel som jag vet att jag har inom mig, förklarade nordirländaren inför Masters.

Och det innebär inte mer tekniktankar utan tvärtom, målsättningen är att inte alls behöva tänka på saker som klubbans position i olika delar av svingen eller tekniska detaljer över huvud taget.

– Jag har haft för mycket tekniktankar tidigare och för lite kunskap. Varenda gång jag slog dåliga slag så testade jag något nytt och blev ännu mer teknisk. Nu försöker jag att arbeta mer med att kontrollera kroppen och hur den rör sig och hur det påverkar bollen och slagen. Jag vill tillbaks till den enkla golfen och få mer kontroll.

Återstår att se om det nya arbetet redan har gett resultat och om han kan konkurrera på Augusta National som så många gånger förr.

En del i arbetet med Pete Cowen har varit att inte tänka tillbaks utan bara se framåt. Att inte fundera över hur bra han var tidigare utan hur bra han ska bli i framtiden och hur man ska nå dit.


Text: Martin Strömberg • 2021-04-07
TournyttPete CowenPGA TourRory McIlroyThe MastersTournytt
Scroll to Top