Bryson DeChambeau har högtflygande planer inför starten av Masters på torsdagen // Foto: Getty Images

Masters

Hålen på Augusta där DeChambeau ska maxa sina drives

"Vetenskapsmannen" berättar om sin spelstrategi runt Augusta National.

Text: Martin Strömberg • 2021-04-07

Det är dagen innan Masters inleds och en av de absolut största snackisarna – precis som vanligt – är hur Breyson DeChambeau ska ta sig an uppgiften.

Under presskonferensen på tisdagen berättade huvudpersonen själv om sina planer.

Och om sin nya driver, som han dock var något hemlighetsfull om.

– Jag har en ny driver den här veckan men jag vill inte gå in mer specifikt på vad som är speciellt med den. Den har varit under utveckling länge och jag är väldigt förväntansfull men om och hur den kommer att hjälpa mig vet jag inte än, det är ju golf och det kan vara svårt att veta på förhand hur saker kommer att fungera.

Men att han kommer att försöka att utnyttja fördelen av sin längd råder det inga tvivel om. Men enligt DeChambeau kommer det i första hand att handla om varifrån han kan ge sig själv så fördelaktiga lägen för andraslagen som möjligt, och inte att att genomgående slå så långt som möjligt på varenda hål.

– Jag brukar säga att längd är aldrig viktigare än var du kan slå ditt nästa slag från och det bästa med Augusta är att banan testar dig inte bara från tee, utan lika mycket från fairway, runt och inte minst på greenerna. Jag har aldrig spelat den så hård som den är nu och det ska bli riktigt utmanande.

Men DeChambeau berättade också en hel del om sin strategi för att kunna spela Augusta så bra som möjligt och gav exempel på de hål som han ser en stor fördel i att kunna landa bollen långt från tee.

Hål 1:

Över träden på högersidan och eventuellt över bunkern på högersidan. En carry på cirka 295 meter.

– Det är ett svårt utslag och det är viktigt att få en bra känsla från tee direkt. Jag vill definitivt gå så nära högersidan som möjligt men det är möjligt att jag spelar kort om bunkern och har en järn-8 eller järn-9 in.

Hål 2:

– När banan spelas hård så kan man tjäna enormt mycket på att få driven att rulla hela vägen nerför backen. Det kommer att vara stor skillnad jämfört med i november.

Hål 3:

– I november så stannade bollen mitt i backen om man slog driver. Men i år tror jag att jag kan driva upp den på green när det är hårdare i marken, det vore lite speciellt.

Hål 5:

– Det vore en stor fördel om jag känner att jag kan slå den över bunkrarna på vänstersidan.

Hål 7:

– Här kan jag möjligen ha en kortare klubba från tee och ändå komma lika långt fram under nuvarande förhållanden, vilket är en stor fördel.

Hål 9:

– Här kan jag slå över träden på vänstersidan och hamna långt fram för en kort järnklubba in.

Hål 11:

– Här kan jag slå den långt fram på högersidan där det öppnar upp sig för att få kortare andraslag.

Bryson DeChambeau startar i tredje sista boll under första ronden tillsammans med Max Homa och Adam Scott klockan 19.36 svensk tid.

Kanske lyckas hans masterplan bättre nu än i november.


Text: Martin Strömberg • 2021-04-07
TournyttAdam ScottBryson DeChambeauMax HomaPGA TourThe MastersTournytt
Scroll to Top