Patty Tavatanakit vann sin första major i ANA Inspiration efter en imponerande tävling // Foto: Getty Images

ANA Inspiration

Tavatanakit höll undan – vann ANA Inspiration

Thailändskan tackade svenska coachen efter majorsegern.

Text: Martin Strömberg • 2021-04-05 Uppdaterad 2021-04-05

Inför sista ronden av ANA Inspiration hade 21-åriga thailändskan Patty Tavatanakit fem slags ledning och hade haft ledningen sedan rond ett.

Hon försökte lägga sig tidigt för att vila och samla energi men tankarna virvlade i huvudet.

– Jag hade miljoner tankar i huvudet och hade svårt att somna. Jag försökte att räkna mina andetag och minns att jag kom till 100 fem gånger. Men jag mediterade två gånger i morse för att kunna fokusera och ha tålamod under dagen, berättade Tavatanakit efteråt.

Under ronden syntes ingen nervositet, men den fanns under ytan, och spelare jagade Tavatanakit bakifrån.

Tre bollar framför thailändskan satte Lydia Ko ihop tävlingens bästa rond genom tiderna då hon gick första nio på 29 slag och till slut kom in på 62 för ronden, samma resultat som Lorena Ochoa 2006.

Men ingenting påverkade Tavatanakit, som inför tävlingen var rankad 103:a i världen. Hon blev den sjätte raka internationella segraren i tävlingen och fick göra det traditionella hoppet ner i Poppie´s Pond.

– Jag hade ingen aning om eller brydde mig om vad Lydia eller någon annan gjorde, jag tittade inte på ledartavlorna. Jag fokuserade på vad jag själv kunde påverka och göra och lyckades bra med det, förklarade thailändskan.

Tavatanakit undvek bogeys helt under sista ronden som hon avverkade på 68 slag och avslutade säkert med sex raka par.

Marginalen ner till Lydia Ko blev två slag.

– Det känns otroligt och har nog inte riktigt sjunkit in ännu. Jag känner mig lugn fortfarande och känner bara tacksamhet mot alla som hjälpt mig på vägen. Inför den här säsongen har jag inte haft några särskilda mål eftersom jag vet hur svårt det var ifjol. Jag ville bara komma ut och spela, bli en bättre spelare och utvecklas vidare.

Och Tavatanakit tackade sina coacher, svenska Pia Nilsson, Lynn Marriott och Grant Wade för att hon lyckades hålla fokus och skärpa genom hela tävlingen.

– Det känns som att allt arbete med att bli en bättre spelare faller på plats och Vision 54 har verkligen hjälpt mig att hålla mig skarp på banan. Vi har våra ledord och kärnvärderingar och jag har deras texter i min telefon som hjälper mig.

Bästa svenska blev Pernilla Lindberg, som avslutade starkt med 68 slag, på en delad 14.e plats, elva slag bakom Tavatanakit.

Klicka på bilden nedan för att komma till resultatet.


Text: Martin Strömberg • 2021-04-05
TournyttANA InspirationLPGA TourLydia KoPatty TavatanakitPernilla LindbergPoppie´s PondTournytt
Rulla till toppen