Maja Stark med pokalen. Foto: Christer Höglund

ANWA

Alla svenskresultat från Augusta

Fyra svenskor deltar i veckans prestigefyllda amatörtävling i Augusta, Georgia. Tre av dem ligger bra till efter första speldagen.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-01

I veckan spelas Augusta National Women’s Amateur och som namnet antyder ska amatörtävlingen avgöras på just Augusta National. Men först ska två ronder avklaras på en annan bana i närheten, Champions Retreat GC, innan de 30 bästa går vidare till finalronden på Augusta National GC.

Redan innan årets stora amatörtävling pratades det om hur Champions Retreat faktiskt är en svårare utmaning än Augusta National och Linn Grant liknade den med en US Open-utmaning.

Att banan är tuff märks på scorerna. I skrivande stund är bara fem av 82 spelare under par. Den som gjorde bäst ifrån sig under de första elva hålen (det hon hann innan regnet kom) var Katherine Smith. Amerikanskan leder tävlingen, fyra under par, med drygt sex hål kvar att spela av öppningsronden.

LÄS MER: Smith leder stora amatörtävlingen

I tävlingen deltar fyra svenskor. Alla rankade topp-10 i världen och på förhand med goda chanser att blanda sig segerstriden. Efter den första dagen är det förstås mycket golf kvar att spela men känslan är att det numer kanske bara är tre spelare som verkligen kan vinna av de blågula stjärnorna.

Maja Stark, som varit urstark på collegescenen under våren och slutade delad 13:e i US Women’s Open i december, fick inte riktigt till det under onsdagen utan är sex över par efter 17 hål. Med bogeys på hål 8, 10, 12 och 16 samt en dubbel på hål 15 var det långt ifrån det fina spel vi vant oss vid från Stark. Hon har ett hål kvar att spela av det första varvet och är i skrivande stund delad 63:a. Just nu har hon fyra slag upp till topp 30-strecket.

Beatrice Wallin spelade 14 hål innan regnet över Georgia gjorde att hon tvingades avbryta ronden och söka skydd i klubbhuset. Fram till dess hade hon gjort två birdies, tre bogeys och nio par. Den fina resultatraden gör att hon delar 15:e plats med fyra hål kvar att spela.

Ingrid Lindblad var den enda blågula spelaren som fick spela klart ronden på onsdagen. Världsfyran på amatörvärldsrankingen gjorde fem bogeys och fyra birdies på väg mot sin 73-rond. Resultatet innebär alltså, precis som för Wallin, en delad 15:e plats. Men om man ser till de som faktiskt har ett signerat scorekort är hon delad sexa och endast två slag bakom ledarna i klubbhuset.

Linn Grant är bästa svenska enligt världsrankingen och så också på ledartavlan. Hon spelade 12 hål under onsdagen innan regnet avbröt spelet och fram till dess hade hon gjort elva par och en birdie på den tuffa banan. Hon är delad tvåa men har alltså sex hål kvar att spela av det första varvet.

Här kan du se aktuell ledartavla från Augusta National Women’s Amateur


Text: Jesper Johansson • 2021-04-01
TournyttAugusta National Women’s AmateurBeatrice WallinIngrid LindbladLinn GrantMaja StarkTournytt
Scroll to Top