En tidigare segrare hyllas alltid ordentligt av publiken i ANA Inspiration // Foto: Getty Images

ANA Inspiration

Lindberg: ”Kommer alltid att ha ett leende på läpparna här”

Fem svenskor ställer upp i årets första major.

Text: Martin Strömberg • 2021-03-31 Uppdaterad 2021-03-31

Det är nu tre år sedan Pernilla Lindbergs magiska vecka i Palm Springs, då hon besegrade Inbee Park efter åtta spännande särspelshål, och tog sin första riktigt stora seger i ANA Inspiration.

Det känns nästan som igår när Lindberg rullade i den där fantastiska putten på Dinah Shores 10:e hål, trots att det har hänt mycket både i världen och på golfbanorna sedan dess.

Lindberg vann på åttonde särspelshålet

För Lindberg blir det tredje gången hon kommer tillbaks till Mission Hills sedan segern.

Minnena är många och de kommer naturligtvis tillbaks när man återvänder till en plats där man varit med om något speciellt.

– Det är absolut en speciell känsla för mig och kommer säkert att vara det så länge jag fortsätter att spela, ja, så länge jag lever. Jag kommer alltid att ha ett leende på läpparna när jag kommer tillbaks hit, berättar Lindberg för Svenskgolf.se.

Känner du någon skillnad i år?

– Ja, det känns som att jag verkligen kommer att kunna njuta den här gången. När jag kom tillbaks första gången som titelförsvarare så var det lite stressigt och jag kanske satte lite för mycket press på mig själv. Sedan, förra året, när tävlingen flyttades till september så kändes det inte riktigt som samma tävling. Banan såg annorlunda ut och hela känslan var annorlunda. Nu är tävlingen tillbaks på rätt datum igen och banan ser helt underbar ut, nu känns det verkligen som att jag kan njuta av allting och det är jättekul att vara tillbaks.

De senaste två åren har ANA Inspiration vunnits av sydkoreanskorna Mirim Lee (2020) och Jin Young Ko (2019). Sedan tävlingens ursprung 1972 har den genomgått flera namnbyten och hette länge Nabisco Dinah Shore (1983-1999). Den fick majorstatus 1982 och sedan dess har vi i Sverige kunnat glädjas över fem segrar. Helen Alfredsson vann 1993 och sedan tog Annika Sörenstam tre segrar 2001, 2002 och 2005, innan Pernilla Lindberg tog sin seger 2018.

Tävlingen har aldrig spelats på någon annan bana och den liknas därför ibland vid herrarnas motsvarighet, The Masters, på Augusta National. ANA har också sitt speciella segermoment när segraren får hoppa i Poppie´s Pond.

Pernilla Lindberg tillsammans med sin pappa, Jan, badar i Poppie´s Pond efter segern i ANA Inspiration 2018 // Foto: Getty Images

För Pernilla Lindberg har årets försäsong präglats av att försöka vässa de delar av spelet som länge varit hennes svaghet, det långa spelet, och kanske framförallt jänslagen. Förra veckan under Kia Classic gjorde hon två bra ronder och två mindre bra, men avslutningen (68) och inledningen (71) tar hon med sig till veckans major.

– Jag kan absolut ta med mig det positiva från förra veckan. Jag har arbetat mycket med järnspelet och det börjar verkligen ge resultat, jag har ett helt annat spel nu även om jag inte fått ut det under fyra ronder ännu. Eller kunnat matcha ihop det med bra puttning. Men det känns fantastiskt lovande inför säsongen och i det här spelet kan man ju aldrig riktigt veta när det faller på plats fyra ronder. Jag hoppas naturligtvis att det är den här veckan men jag har starkt tålamod och fortsätter att jobba hårt.

Den här veckan får Lindberg svenskt sällskap i form av Madelene Sagström, Anna Nordqvist, Linnea Ström och Dani Holmqvist. Och om någon vet vad som krävs för att vinna här är det Pernilla.

– Man behöver träffa många fairways. Det är ganska smalt på vissa hål och ruffen kan vara jobbig. Sedan måste man naturligtvis putta bra om man ska vinna, men det är ju en major och då ska det vara ett test av hela spelet.

ANA Inspiration inleds på torsdag men innan dess spelar Lindberg en uppvisningsmatch för välgörenhet och för att fira tävlingens 50-årsjubileum, tillsammans med Annika Sörenstam, Danielle Kang och Sophia Popov under onsdagen.


Text: Martin Strömberg • 2021-03-31
TournyttANA InspirationAnna NordqvistAnnika SörenstamDani HolmqvistHelen AlfredssonJin-Young KoLinnea StrömLPGA TourMadelene SagströmMirim LeeMission Hills GCPernilla LindbergTournytt
Rulla till toppen