Beatrice Wallin på Augusta Nationals berömda tolfte hål under premiärupplagan av ANWA 2019. Foto: Göran Söderqvist

Supertävlingen

Allt du behöver veta inför ANWA

Fyra svenskor är med i den prestigefyllda amatörtävlingen på Augusta National. Här är det viktigaste du vill ha koll på inför veckan.

Text: Oskar Åsgård • 2021-03-31

Vad är ANWA?

Augusta National Women’s Amateur är en prestigefylld inbjudningstävling för världens bästa kvinnliga amatörgolfare. Första upplagan spelades i april 2019 och sex svenskor deltog. Klicka på artikeln nedan för att läsa vårt reportage från premiärtävlingen för två år sen.

2020 ställdes tävlingen in på grund av coronapandemin, så årets tävling blir den andra i ordningen.

Tjejernas tur på Augusta National

Har vi några svenskor med i år?

Det har vi sannerligen. Fyra stycken och alla är topp-10 i världen på amatörvärldsrankingen. Linn Grant (rankad 2:a), Ingrid Lindblad (4), Maja Stark (6) och Beatrice Wallin (10). Första tävlingsronden spelas idag, onsdag 31 mars. Nedan är svenskornas starttider för första ronden.

15.57 – Ingrid Lindblad

17.11 – Maja Stark

17.55 – Beatrice Wallin

18.28 – Linn Grant

Totalt deltar 82 spelare från 25 olika länder.

Linn Grant, Beatrice Wallin, Maja Stark och Ingrid Lindblad. FOTO: Göran Söderqvist

Men varför spelas bara en rond på Augusta National?

Formatet är alltså 54 håls slagspel där de två första ronderna avgörs på Champions Retreat Golf Club i Evans, en förort till Augusta, under onsdag den 31 mars och torsdag den 1 april.

Därefter får hela startfältet spela ett inspelsvarv på Augusta National Golf Club fredagen den 2 april.

Dock är det bara de 30 främsta spelarna från de första två dagarnas spel som går vidare till den tv-sända finalronden på Augusta National, som avgörs lördagen den 3 april.

Exakt varför upplägget ser ut så här kan vi mest bara spekulera i, men en skapligt förankrad gissning är att Augusta National vill begränsa spelet på banan veckan innan The Masters.

Och hur kan jag följa tävlingen?

Redan nu kan du exempelvis läsa förhandsintervjuer här på svenskgolf.se med Maja Stark och Linn Grant (se länkar nedan). Självklart kommer vi att bevaka det senaste från ANWA här under veckan.

Ledartavlan hittar du här.

Och finalronden kommer att tv-sändas på Sportkanalen lördag den 3 april (tv-tider återkommer vi med så snart vi har fått dessa från C More) med Mats Hallberg och Katarina Vangdal som kommentatorer.Text: Oskar Åsgård • 2021-03-31
TournyttAugusta NationalAugusta National Women’s AmateurBeatrice WallinIngrid LindbladLinn GrantMaja Stark
Scroll to Top