Dustin Johnson med sin bror Austin Johnson på Augusta Nationals 18:e green efter sista putten. Foto: Getty images

Tournytt

DJ om Masters-nerverna: ”Kunde knappt äta”

Dustin Johnson var så nervös att han inte kunde äta innan den avslutande ronden av The Masters i höstas. Detta trots ett kroppsspråk som utstrålade ett närmast overkligt lugn.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-30 Uppdaterad 2021-03-30

Dustin Johnson är en av världens bästa människor på att utstråla ”lugn”. Det finns få, om ens någon, golfare i världen som är bättre på att se ut som att en söndagsrond i en major är som vilket träningsvarv som helst.

Exakt så var det även i november, när Masters Tournament avgjordes 2020. På insidan av den atletiska kroppen var det dock en hel del känslor som bubblade.

Inför det sista varvet var världsettan i en fyraslagsledning när han vaknade. Efter en god natts sömn var det först på morgonen som nerverna kändes av hos amerikanen.
–  Jag hade gått ner i köket för kaffe och min frukost men jag hade stora problem att få i mig något, säger Dustin Johnson till Golf.com.

I vanliga fall brukar världsettan äta en omelett, en stor skål müsli och frukt. Men den där söndagen i november var det bara några tuggor av allting som gick att få ner.
– Jag åt nästan ingenting.

Med den svårätna frukosten i magen (och fortfarande på tallriken) beslutade sig DJ för att åka till Augusta National. Han gjorde så utan att ta med sig de mackor som var förberedda för att ätas under finalronden. Väl där började han värma upp och när han klev upp på första tee var han återigen nervös, även om det var det sista han utstrålade.
– Jag var riktigt nervös där på första tee. Jag hade ledningen efter 54 hål av The Masters för första gången. Jag menar, det kändes i kroppen.

En 3-wood i fairway och två puttar för par senare hade han lugnat sig. Några hål senare var hans fyraslagsledning nere till ett enda slag. Sungjae Im gjorde birdies samtidigt som Dustin Johnson gjorde bogeys. Det hela vände dock på hål 6 där han satte upp inspelet inom tre meter och gjorde birdie. Där och då tittade han på ledartavlan för att se sitt eget namn tre slag före resten av tävlingsfältet.
– Jag sa till mig själv då att det spelar ingen roll vad som händer. Att jag skulle spela så bra jag bara kunde hela vägen in och se vad som hände.

Han storspelade därifrån med birdies på hål 8, 13, 14 och 15. Först på vägen upp mot den 18:e greenen meddelade hans bror och caddie, Austin Johnson, att han var i en femslagsledning. Där och då visste han att det var klart.

”Men maten då?”, undrar du.
Världsettan berättar för Golf.com att han på hål 7 försökte äta en smörgås men bara efter en tugga tog det stopp. Nervositeten gjorde att han hade svårt att svälja. Efter att ha svept ner några tuggor med massor av vatten gav han upp att äta under ronden. Och vad han åt under vinnarmiddagen därefter är också oklart.
– Jag vet faktiskt inte om jag åt något. Jag kommer inte ihåg det. Jag vet att jag hade några cocktails dock, säger Dustin Johnson.

Svårt att minnas hur lugn Dustin Johnson såg ut att vara den där söndagen? Se hans rond här:


Text: Jesper Johansson • 2021-03-30
TournyttDustin JohnsonThe MastersTournytt
Scroll to Top