Stjärnspäckat är bara förnamnet när vi snackar Seminole Pro-Member – kanske världens coolaste klubbtävling? Foto: Getty Images

Osannolikt startfält

Världens vassaste klubbtävling

Över 50 LPGA- och PGA Tour-segrare, varav 21 majorvinnare. I en ”vanlig” klubbtävling, utan vare sig livescoring eller tv-sändning.

Text: Oskar Åsgård • 2021-03-23

Förra veckans Honda Classic är ett klassiskt stopp på PGA Tour, som funnits med sen tidigt 1970-tal. Bland forna segrare hittas alla från Nicklaus, Trevino, Couples, Singh, Els och McIlroy. Men årets startfält var det svagaste på länge, trots att sju miljoner dollar stod på spel.

Under måndagen samlades dock ett betydligt mer högoktanigt startfält i en klubbtävling utan att några miljondollarcheckar hägrade, bara en kvart bort från PGA National Golf Club.

Seminole Pro-Member.

Världens överlägset starkaste startfält i en ”vanlig” klubbtävling. Seminole Golf Club är förstås inte vilken klubb som helst. Den privata klubben vid Juno Beach, designad av Donald Ross i slutet av 1920-talet, rankas ofta bland världens 30 bästa banor.

Den uberprivata klubbens medlemsregister befolkas av högdjur från idrottsstjärnor som sjufaldige NFL-mästaren Tom Brady till New Yorks forne borgmästare Michael Bloomberg.

Klubbtävlingens rötter går ända tillbaka till 1937 och på listan av segrare hittas namn som Ben Hogan, Byron Nelson, Jack Nicklaus och Arnold Palmer. Det nuvarande tävlingsformatet, bästboll i tvåmannalag med en medlem och ett proffs, har funnits i 17 år.

En snabb okulärbesiktning av måndagens startfält är fascinerande läsning.

Världsettan Dustin Johnson, golfvärldens favoritsnackis Bryson DeChambeau, ständigt aktuelle Phil Mickelson och Rory McIlroy är bara några exempel på spelare som peggade upp.

Totalt 50 PGA Tour-segrare och fem LPGA-segrarinnor, varav 21 majorvinnare. Sex av de 20 bästa på herrarnas världsranking deltog, innan de flög vidare till WGC-matchspelet i Texas som börjar på onsdag. Som en jämförelse lockade Honda Classic bara sex av de 50 bästa i världen…

Helen Alfredsson. Foto: Getty Images

Helen Alfredsson, David Lingmerth, Henrik Norlander och Alex Norén stod för den svenska representationen i fältet.

– Det är en grym stämning. Alla morsar, hejar, snackar och det är riktigt kul, sa Helen Alfredsson till Svensk Golf i en intervju förra året.

Majorvinnaren Alfredsson har spelat tävlingen i många år och förvånas också över det oerhört starka startfältet.

– Jag tycker att det är helt otroligt att de får dit så många stjärnor med de späckade scheman som grabbarna har. Men de älskar golf, har en god vän som är medlem och tycker att det är skoj. Det säger något om styrkan i golfen. Man går ut och har roligt tillsammans.

Nedan hittar ni hela det unika startfältet samt resultaten.

Vinnarna i årets upplaga var proffset Joseph Bramlett och medlemmen Andrew Biggadake, som sköt 63. Ett slag bättre än Dustin Johnson, Fred Couples, Will Gordon, Michael Miller och Ernie Els med sina respektive medlemspartners. I nettoklassen vann Chuck Witmer (am) och Rick Lamb (pro) med 59 slag.Text: Oskar Åsgård • 2021-03-23
TournyttAlexander NorenBryson DeChambeauDavid LingmerthDustin JohnsonHelen AlfredssonHenrik NorlanderLPGA TourPGA TourPhil MickelsonRory McIlroySeminole GC
Scroll to Top