Jordan Spieth har börjat se ljuset i tunneln efter några dåliga år. Foto: Getty Images

PGA-touren

Spieth tappade greppet – ångrar att han spelade vidare

Jordan Spieth kom, sågs och segrade. Sedan "försvann" han. Nu förklarar han varför.

Text: Bo Steffensen • 2021-03-23

Två veckor före sin tjugoårsdag tog Jordan Spieth sin första PGA-tourseger. Det var 2013. Han fortsatte med majortitlar och ytterligare tourvinster och avancerade snabbt uppåt på världsrankingen.

Hösten 2015 var han världsetta.

I juli 2017 tog han sin tredje majortitel när han vann British Open. Sedan dess har han inte vunnit.

Dominansen kom av sig och förbyttes i ett oväntat ras utför rankingen under, framför allt, 2019 och 2020. Spieth ”försvann” och det är egentligen först i år som han börjat visa gammal form igen.

Denna vecka spelas WGC Dell Match Play och på en presskonferens inför tävlingen förklarade Spieth varför för amerikansk media.

I början av 2018 fick han en skada i vänster hand, sannolikt när han styrketränade. Han ångrar i dag att han bestämde sig för att inte operera handen och i stället fortsätta spela trots smärtan. Skadan och smärtan gjorde att han blev tvungen att byta till ett svagare grepp och att han inte ville göra de ändringar i svingen som hans tränare Cameron McCormick ville göra.

– Egentligen handlar det om hur mycket man störs av det. Och det var faktiskt en period från våren fram till hösten 2018 som det började kännas  bättre. Förmodligen för att jag hade börjat svinga så dåligt. Jag tycket inte det var ett så stort problem, om jag tejpade handen kändes det inte så illa. Jag ska inte skylla för mycket på det men jag kämpade förmodligen emot förändringar som hade hjälpt mig att gå åt rätt håll mycket tidigare , säger Jordan Spieth.

Han säger att han är smärtfri nu. Han har gått tillbaka till ett starkare grepp och menar att det är anledningen till att han börjat hitta spelet igen.

– Jag är 27 år och har en lång resa framför mig som förhoppningsvis innehåller mycket bra, stabil golf och fortsatta framsteg. Jag har några saker som jag ångrar och det är bara så det är. Jag tror att det är ganska normalt för de flesta, säger Jordan Spieth.


Text: Bo Steffensen • 2021-03-23
TournyttJordan SpiethPGA-tourenTournytt
Scroll to Top