Ledaren Matt Jones på hål 17, som han lämnar med ett viktigt par. Foto: Getty Images.

Tournytt

“The Bear Trap” slog igen käftarna

Honda Classics tre hål långa fruktade sekvens stod åter i fokus under lördagens spel.

Text: Eric Franzén • 2021-03-21

En konventionell björnfälla består av två stålkäftar, bladfjädrar och en avtryckare i mitten. I golfens värld är “The Bear Trap” snarare synonymt med de tre riktigt barska hål under avslutningen på PGA National Resort & Spa i West Palm Beach. Medan “Amen Corner” på Augusta National etablerades organiskt som ett begrepp av den legendariske golfjournalisten Herbert Warren Wind är “The Bear Trap” mer ett konstruerat påfund från en marknadsföringsavdelning, skapat i syfte att höja banans profil.
Med tiden står det dock klart att man stundtals har lyckats med denna ambition. Under normala förhållanden är det mest den sista akten i The Bear Trap, hål 17, som biter ifrån någorlunda. Men när vinden skiftar i riktning och tilltar i styrka förvandlades åter “The Bear Trap” till en direkt utslagsgivande sekvens. Vilket tydligt understryks av siffrorna i PGA Tours statistik från lördagens spel.

Alex Norén (d27, -2), ensam svensk kvar i tävlingen efter att kvalgränsen drogs, stod för en av de åtta birdies som noterades på hål 15 under lördagen. Trots att tävlingsledningen valde att flytta fram detta krävande par 3 till 140 meter blev det ändå en tuff utmaning som rev ner tio dubbelbogeys från fältet under ronden.

I kolumnen för antalet birdies på hål 16 lyser det dock endast en stor nolla efter lördagens drabbning. Detta par 4, med ett tufft utslag där fairway minskar i bredd ju längre klubba du tar, var visserligen bara en upptrappning till lördagens allra svåraste stund. På hål 17 steg snittscoren i snabb takt när spelarna ställdes inför ännu ett ursinnigt par 3 rakt in i vinden, som omgärdas av rikligt med vatten.

Vid dagens slut stod vi föga oväntat med en ledartavla som präglats av “The Bear Trap” i stor grad. För ledaren Matt Jones (-10) avverkades “The Bear Trap” helt enligt plan med tre rydliga par i kortet. Han valde medvetet att inte träffa greenerna, utan lade istället upp sig mot utvalda punkter där det skulle bli relativt enkelt att säkra ett par.

– På 15 försökte jag lägga mig mot vänster framkant och tvåputta. Sedan hade jag lite tur och kunde få till en bra up and down på 16. Och på 17 försökte jag bara slå slaget under vinden, som gick längre än förväntad. Men där kunde jag också göra en bra räddning, säger Matt Jones.- Detta är absolut inte några birdiehål. De är bara hål där du vill undvika de riktigt stora misstagen och att jag lyckades spela dem på par är riktigt bra, tillägger Jones.

Den 40 årige australiensaren lyckades återta ledningen med en stark 69-rond. Amerikanen Aaron Wise, som toppade ledartavlan inför tredje varvet, hade en tung lördag (75 slag) och tappade tre raka slag mot par i “The Bear Trap”. Wise är nu delad tvåa, ihop med JB Holmes, tre slag bakom Jones.

– Vinden gör banan betydligt svårare, speciellt på 15 och 17 som spelas rakt in i vinden – vilket även 18 gör. Att några av de lättare hålen spelas i medvind hjälper dig inte direkt heller. I och med att vindens påverkan gör det svårare behöver jag vara bättre förberedd inför vad som väntar i morgon, konstaterade Wise.

Topptio på ledartavlan:


Text: Eric Franzén • 2021-03-21
TournyttAlexander NorenPGA Tour
Scroll to Top