Matt Jones är i ensam ledning med tre slag. Efter en rond... Foto: Getty images

Imponerande

Tangerat banrekord i Florida – “Årets rond, alla kategorier”

Matt Jones lär länge minnas torsdagsvarvet på PGA Nationals Champions Course. Han fick nämligen till en rond kollegor kallar "årets bästa".

Text: Jesper Johansson • 2021-03-19

Han själv var kanske inte så imponerad, men Matt Jones behövde bara 61 slag under torsdagen – nio under par – för att därmed tangera banrekordet på Champions Course på PGA National.
– Jag jobbar med att spela golf. Jag menar, jag borde vara kapabel att få till en bra score då och då. Det händer inte så ofta som jag egentligen vill, sa han efter ronden.

Den bogeyfria ronden i tuffa förhållanden innebär att australiern tangerat rekordet som Brian Harman satte 2012 och med 54 hål kvar att spela är han tre slag framför de närmsta konkurrenterna, Aaron Wise och Russell Henley.

Jones träffade 14 av 18 greener och 10 av 14 fairways. Han behövde bara 24 puttar under ronden och han rankas etta i statistiken “Strokes Gained: Tee to green”.
Han satte en birdieputt precis över sju meter. Hans näst längsta var lite över fem.
Men med fina slag var det inte många meter putt som behövdes på de flesta hålen. Här är alla hans biridieputtar i längd:
7 meter, 5 meter, 4 meter, 1,8 meter, 1,5 meter, 1,2 meter, 1,2 meter, 60 centimeter och 15 centimeter.
– Jag är väldigt nöjd med resultatet. Jag var väldigt lugn och avslappnad där ute. Normalt är jag lite mer uppumpad men jag hade ett annat mål den här veckan. Att vara lite mer lugn och att gå lite långsammare, sa han efter ronden.

För alla golfnördar behöver inte Matt Jones någon större beskrivning. Australiern vann ju Houston Open Open 2014. Sedan dess har 40-åringen bland annat vunnit Australian Open 2009 och lite annat längs vägen. Formen har också varit helt okej bra, så här under inledningen av 2021. I Genesis Open slutade han delad åtta och på Hawaii delad elva. Kanske kan han nu ta sin andra PGA Tour-seger i karriären, han har bäst chans av alla.
– Det var antagligen en av de bästa ball-striking-dagarna med mina järn på en lång, lång tid. Man måste kunna kontrollera bollen här. Det var blåsigt och jag fick in en bra score, vilket är en garanti för en bra position på den här banan, sa Jones efter ronden.

Lee Westwood, som är en av tävlingens stora stjärnor, gick runt på 70 slag under torsdagen och är därmed delad 43:a. När han såg Matt Jones resultat kunde han inte tro sina ögon.
– När jag såg 61 slag trodde jag han hade ett par hål kvar att spela. Det där är en otrolig golfrunda, kanske årets bästa – alla kategorier. 61 slag här när det inte är någon vind är hur bra som helst. Men när det är nästan stormbyar, riktigt snabba greener, cross-vind på många hål . . . det där är en otrolig golfrond, sa Westwood.


Text: Jesper Johansson • 2021-03-19
TournyttLee WestwoodMatt JonesPGA TourTournytt
Scroll to Top