Max Hellström har ökat i vikt och styrka under vintern – vilket nu leder till extremt långa golfslag. Foto: Privat

Förvandlingen!

Sveriges egen Bryson – lagt på sig 20 kilo i vinter

Svenske proffest Max Hellström ville ta nästa steg i karriären. Resultatet blev en kroppslig förvandling á la DeChambeau...

Text: Jesper Johansson • 2021-03-15 Uppdaterad 2021-03-15

Bryson DeChambeaus framgång på PGA Tour har knappast undgått någon. En redan extremt talangfull golfspelare gjorde en kroppslig förvandling vilket lett till majorseger och andra stora framgångar för amerikanen det senaste året.

Även Max Hellström följde DeChambeaus framfart. Och som golfproffs valde han att försöka sig på något liknande. Som en storvuxen spelare borde han kunna få ut mer längd, resonerade han – vilket var början på resan mot de längdresultat han har idag.
– Jag kände att jag måste göra något för att bli bättre. Jag har alltid tränat och gymmat mycket men aldrig gjort något sånt här. Jag såg Bryson göra det och tänkte då att jag är en stor kille och borde få ut mer av min fysik, säger Hellström.

För ett år sedan tränade Hellström på ett helt annat sätt. Med en strikt diet och mycket konditionsträning skulle kroppen skulpteras för strandhänget. Nu ser kroppen annorlunda ut. Med en viktökning på 20 kilo under vintern har kanske magrutorna försvunnit, men styrkan – ja, den har ökat rejält.
– Det har varit över förväntan.

Efter en säsong på Nordic Golf League med relativt svaga resultat valde Hellström att göra något annorlunda och verkligen gå hela vägen i sin satsning. Så den 3 oktober 2020, dagen efter kvalet till Swedish Golf Tour, pratade han med sin fystränare. Han satte ihop ett träningsprogram på två månader där grundfysiken skulle förbättras. Benböj, marklyft och bänkpress stod på agendan och målet var att öka styrkan. Tillsammans med väldigt mycket mat hade Hellström ökat vikten med 10-15 kilo på två månader. Utöver den högre siffran på vågen hade också siffrorna på viktstängernas sidor höjts under tiden – styrkan hade ökat.

Men styrka är bara ena delen i den framgång Bryson DeChambeau haft i det långa spelet senaste tiden. Utöver musklerna som krävs behövs också teknik. Tillsammans med sin vän Pontus Stjärnfeldt, som bland annat vunnit på SGT tidigare, började de också arbeta på svingen och hur kroppen ska användas på ett bättre sätt för att öka slaglängden.
– Jag har aldrig haft tekniken man behöver. Man måste lägga minst lika mycket tid på tekniken som på styrkan. Jag har alltid varit längst och störst på Haninge, men har alltid slagit nästan kortast. Det finns många bra spelare där ute på klubben och om man inte slår lika långt får man höra det.
– Nu har jag tränat på tekniken och sett till att inte vara för tunn sett till min längd på 190 centimeter.

Det ska sägas att Max Hellström förstås inte slog speciellt kort innan vinterns förvandling. Men med en sving där längden sprungit ur en kraftig sving med armarna finns det mycket att hämta. Och precis som Bryson DeChambeau har en inspirationskälla varit golfens värstingar, long drive-spelarna.
– Jag har lärt mig så sjukt mycket av att kolla på dem. Hur de använder benen och marken för att hoppa iväg bollen, säger Hellström.

Precis som Bryson DeChambeau har också Hellström tränat på att bryta ner nervsystemet. Det låter värre än det kanske är, men går ut på att träna med extremt hög belastning. Haninge-spelaren förklarar att han kan göra ett (1) benböj på den tyngsta vikten han klarar av. Därefter tränar han något explosivt som att kasta en medicinboll eller liknande. Det som händer då är att man ”kopplar om hjärnan”, förklarar Hellström.
– Efter de där passen kunde jag känna hur jag efter 45-50 minuter fortfarande kunde lyfta i en timme till. Men dagen efter kunde jag inte lyfta armarna. Det är nerverna som fått sig en omgång, inte musklerna. Därefter körde vi mer grundstyrka och nu är fokus på explosivitet lagom till säsongen.

Slutmålet är förstås att bollen ska flyga längre, att svingen ska bli snabbare. Och träningen kan på avstånd vid tillfällen sett närmast komisk ut. Hellströms sätt att lära kroppen att svinga snabbare har nämligen varit följande:
– På rangen avslutar jag med att slå så många bollar jag bara orkar innan styrkan går ner. Jag peggar upp med drivern och svingar med all kraft jag har. Så jag liksom flyger runt i svingen. Jag struntar i bollens riktning, det är bara kraften. Den träningen är bara för att svinga hårdare. Det har gjort att jag ökat distansen mest. Men också små teknikgrejer förstås.

Och även grannarna lär ha undrat vad som försiggår. På dagar då Hellström inte tagit sig till rangen har han gått ut i trädgården och svingat med all kraft han har.

De senaste 3,5 månaderna tog Hellström träningen till USA. Med en flickvän bosatt i Jacksonville, Florida, passade det sig bra att ta sig dit under vinterhalvåret för att fortsätta sin förvandling mot längre golfslag. Tack vare vänner till vänner lyckades han ta sig in på TPC Sawgrass, där Players Championship precis avgjordes. Bättre träningsanläggning än så är förstås svårt att hitta. Och med den dedikation Hellström har för detta kunde han utnyttja möjligheten på bästa sätt.
– Jag har tränat 6-7 timmar per dag på det här. Jag har inte spelat så mycket utan stått på rangen. Jag hade inte tillgång till en TrackMan där på två månader utan hastighetstränade bara. Efter två månader kunde jag återigen mäta hastigheten och träningen hade fungerat.
– Jag hoppades kunna svinga klubban över 125 miles per hour. Nu är jag en bra bit förbi 130 miles per hour.

Jaha, men hur snabbt är det här då?
Snittet på PGA Tour säsongen 2019–2020 var 114,1 miles per hour. Alltså svingar Max Hellström betydligt snabbare än proffsen på världens bästa golftour.

Det här har gjort att Max Hellström ökat snittlängden på sina drivar med 30 meter under vintern. När han tar i, får han iväg bollen över 330 meter, vilket är långt över snittet på alla världens tourer.

Vad har du för mål med säsongen?
– Jag vill vinna en tävling och komma topp-10 i tre. Men framför allt vill jag byta fokus från att tävla mot andra och börja tävla mer mot mig själv. Jag vill vända mina negativa strokes gained-siffror från tee till green till något positivt. Jag har vågat göra det här eftersom jag är en bra puttare och om jag kan vända på siffrorna i det långa spelet, då har jag det som krävs för att ta mig långt.

Utöver spelet i Sverige och Norden är fokus på att i höst kvala in till PGA Latinamerica Tour eller den kanadensiska motsvarigheten, PGA MacKenzie Tour. Slutmålet? PGA Tour.

Den extrema tid och det stora engagemang som krävs för att göra den här förvandlingen gör att alla kanske inte har möjligheten att göra det samma för att öka sin slaglängd. Men alla vi glada amatörer kan slå längre med rätt typ av träning. Därför frågade vi förstås Hellström vad vi ska göra för att slå längre och därmed sänka våra scorer. Svaret? Ja, det är ju enkelt i teorin…
– Våga ta i! Börja med att våga missa och slå dåliga slag. Man är på rangen för att träna. Och när man känner att man fått upp speeden – ja, då kan man börja fokusera på att träffa mitt på klubbhuvudet. Men att våga ta i är väl tipset jag kan ge, säger Hellström.


Text: Jesper Johansson • 2021-03-15
TournyttGolfsverigeHaninge GKMax HellströmTournytt
Rulla till toppen