Bryson DeChambeau med sin senaste trofé. Foto: Getty images

Redaktionen resonerar

Vinner Bryson DeChambeau fler än 2,5 majortitlar?

Bryson DeChambeau bjöd på show i helgen och Svensk Golfs redaktion resonerar om honom och hans betydelse för sporten. Och hur många majortitlar kommer han att vinna?

Text: Svensk Golf • 2021-03-08 Uppdaterad 2021-03-08

Under vinjetten Redaktionen resonerar diskuterar vi aktuella händelser från när och fjärran. Vill du också delta i diskussionen, mejla oss på info@svenskgolf.se eller ta kontakt med oss via sociala medier. Ge din åsikt, kritisera oss, håll med oss eller kom med förslag på ämnen du vill se oss dissekera på den här ytan i framtiden.

Är Bryson DeChambeau bra för golfen?

Jesper Johansson, digitalt ansvarig: Han är inte bara bra för golfen. Jag skulle säga att han just nu är det bästa som kunde hända golfen. Det finns mycket att klaga på när det kommer till amerikanen. Men det han gjorde i helgen – det är ren och skär underhållning!

Eric Franzén, redaktionschef: Jag har svårt att se honom som direkt skadlig. Han satte tveklöst färg på Bay Hill och fick oss att undra vad tusan som skulle hända på sjätte hålet inför varje rond. Men det var ingen överlägsen totaldominans utan en mycket solid söndag där likaväl en Lee Westwood med någon treputt mindre kunde tagit hem det hela.

Olof Åsgård, redaktör: Ja. Han tillför en annan dimension. Jag är inget stort fan – tycker att han tar för lång tid på sig att få iväg bollen och hans sving är allt annat än vacker att titta på. Men enlängdsklubborna, grepptjockleken, viktökningen och slaglängden ger en extra krydda till spelet. Sättet han tar sig an hålen blir intressant. Mest eftersom det bara är han just nu som kan utmana rejält från tee, på ett sätt vi inte sett tidigare. När alla andra börjar göra som Bryson. Då kommer jag nog byta kanal.

Eric: Det han gör från tee räcker dock bara så långt. När statistiken för veckan får tala är han även hyfsat stark i de flesta andra delarna av spelet.

Jesper: Ja, det är väl ovissheten som är vad som lockar kanske? Man vet inte om allt ska gå åt skogen (bokstavligt talat) eller om han ska hitta ett nytt sätt att spela ett 40 år gammalt golfhål.
Sen är han ju såklart mycket mer än långa slag från tee, som du säger Eric. Men det är väl kanske där jag har lite svårt för honom. Det eviga bläddrandet i greenböcker kan jag vara utan. Men om det är kostnaden för att se honom göra segergester på tee, ja då går jag direkt till kassan.

Eric: Greenböckerna kan inte Bryson beskyllas för, utan USGA och R&A som inte sätter totalstopp för dem.

Olof: Ja, ovissheten blir ju en rolig del i det hela. Och ja, han slår inte bara långt. Men han gör fortfarande en del grova misstag i närspelet. Det räddar han i och för sig ofta upp med bländande puttning men inte varje gång. Om han blir riktigt, riktigt vass med wedgar och järn så kan alla andra ta kompledigt.
Slagklocka behöver sättas på samtliga spelare. Även om Bryson tillhör de som tar längst tid på sig under gällande ”regelverk” så tror jag att han snabbt skulle rätta sig efter en klocka. Ja, greenböcker och oviljan att varna/klocka/bötfälla spelare är inte Brysons fel.

Jesper: Men vad säger ni om att han förstör golfen med sina långa slag då? Många på Twitter skriver att USGA och R&A måste påskynda begränsningen av utrustning nu. Jag håller egentligen med om att spelarna borde slå lite kortare för att inte förstöra gamla fina banor för spel. Men samtidigt… Med publik i ryggen, ett enormt vatten rakt fram och gräs långt borta i horisonten. Det kittlar ju att se Bryson ta den djärvaste av linjer…

Olof: Samtidigt skulle hans populäritet öka om han självmant fick iväg bollen snabbare.

Jesper: Ja, han är ju otroligt lätt att ogilla, med allt surr om hur långt han slår och så. Men det är också en typ av underhållning som gör att han, enligt mig, är sportens viktigaste spelare just nu. Cirque De Chambeau!

Eric: Jag tycker inte att Bryson ska kedjas fast vid någon skampåle sett till längden. Det är en större fråga där man måste ta hänsyn till hur sporten kan utvecklas generellt och parera därefter. Hade inte Bryson börjat snegla mer åt vad världens ledande longdrivers gör så hade någon annan gjort det.
I nästa generation av spelare kommer vi tveklöst att se fler som bygger spelet runt fysisk styrka i samma grad. Fördelerna sett till vad du göra från tjock ruff blir för påtagliga för att kunna blunda för det, om du idag är 18 år och satsar mot världstoppen

Olof: Så länge Bryson är ensam om att slå riktigt, riktigt långt så är jag fine med det. Han vann trots allt bara med ett slag i helgen och såg aldrig överlägsen ut. Att ballstrikern Westwood (med karriärslång puttfrossa) kommer tvåa säger en del. Kanske slår även Westwood längre än han ”borde” göra vid 47 års ålder, men med lite bättre puttning och skärpa i järnspelet hade Westwood vunnit och då hade ju inte Brysons längd betytt ett skit.

Eric: Bryson rör sig inte i en helt egen domän längdmässigt. På Bay Hill snittade han 0,3 meter mer än Rory. Men inte minst har han ett fantastiskt pannben sett till hur han fixar jobbet som krävs i gymmet och samtidigt utvecklas i de andra delarna i spelet.

Bryson DeChambeau – över/under 2,5 majorsegrar i karriären?

Eric: Tre låter faktiskt som en bra siffra. Två US Open och ett PGA. Jag stannar på den.

Olof: Det kan bli fler än 2,5 men inte fem totalt. Antingen kommer reglerna ändras eller så hinner de andra ifatt honom längdmässigt.

Jesper: Jag säger över. Han har just nu allt som krävs för att vinna på de tuffaste av banor. Men majors är ju majors och du får inte så många chanser. Så fem majorsegrar? Vi säger så.

Eric: Men frågan är om han överträffar 15 titlar på PGA Tour. Vilket jag tror att Corey Pavin hade. En gubbe som också hittade sitt eget spel och gjorde det bästa möjliga av det. Golf är fantastiskt!

Olof: Åh, Corey Pavin. Hjälte!

Jesper: Hur många PGA tour-segrar har han nu? Åtta va? Han kommer ju jogga förbi 15. Eller i hans fall: gå jättefort så han får mer tid att räkna på nästa slag.


Text: Svensk Golf • 2021-03-08
TournyttBryson DeChambeauPGA TourRedaktionen resonerarTournytt
Rulla till toppen