Collin Morikawa med sin första WGC-buckla, hans fjärde vinst på PGA-touren. Foto: Getty Images

PGA-touren

Morikawa tog såggreppet om WGC-titeln

Nu har Collin Morikawa en sak gemensam med sin idol Tiger Woods. De två är de enda som vunnit både en major och en WGC-tävling före 25 års ålder.

Text: Bo Steffensen • 2021-03-01

Collin Morikawa blev proffs 2019, vann sin första PGA tour-tävling på sjätte försöket och har redan en major i bagen. Men sedan den där vinsten i PGA-mästerskapen i augusti förra året har han inte varit lika synlig på ledartavlorna. Han missade kvalgränsen i US Open och efter sin 44:e plats i The Masters började han själv fundera på om han tränade för lite.

– Jag blev självbelåten. Jag började bli lat, sa Morikawa.

Han tackar sin nya putteknik för seger i WGC Workday på The Concession i Florida.

På söndagen gick han ut med ett slags ledning före Billy Horschel och Brooks Koepka, började med en bogey på andra hålet men var efter det säkerheten själv. Till slut stod han som segrare med tre slag före just Horschel, Brooks och Viktor Hovland.

Förra säsongen var han 213 i kategorin Strokes gained putting. Denna veckan var han tia – och tjänade slag gentemot fältet på greenerna.

Collin Morikawa är medlem på The Summit Club i Las Vegas. Det är även förre storspelaren Mark O’Meara och Morikawa hade hört att O’Meara använde något som kallades såggreppet när han puttade.

Morikawa beslöt sig för att testa det.

– Jag satte ingenting. Noll. Men av någon anledning så kunde jag inte sova och det händer aldrig. Jag har aldrig tänkt på puttning och golf så här mycket förut för allt har känts så bra. Det kändes bara så annorlunda när jag puttade så någonstans visste jag att det var rätt väg att gå.

Dagen efter träffade han O’Meara.

– Jag frågade om han hade tio minuter och vi snackade i en timme. Jag frågade honom hur han gjorde och varför han bytte till det greppet. Jag var fortfarande tveksam, sa Morikawa.

Det är han inte längre.

Collin Morikawa har nu vunnit fyra gånger på PGA-touren, varav en major och en WGC-tävling. Han är därmed den ende spelaren vid sidan av Tiger Woods som vunnit både en major och en WGC före 25 års ålder.

Tiger Woods som var Morikawas stora förebild när han växte upp. Under söndagen var det också många spelare som bar rött och svart som en hyllning till Tiger efter bilolyckan i början av veckan. Morikawa hade planerat att bära röd tröja men sändningen från hans sponsor fastnade i Memphis på grund av dåligt väder så han fick nöja sig med att spela i svarta byxor.

– Tiger betyder allt för mig. Han råkade ut för en olycka och lyckligtvis klarade han sig och förhoppningsvis blir han frisk snabbt, men jag tror inte att vi säger tack tillräckligt ofta så jag säger tack Tiger. Ibland förlorar man människor för tidigt, jag förlorade min farfar för ungefär en månad sedan och det blir inte att man säger tack så tack allihop, sa Collin Morikawa.

Vinsten gav honom, förutom 1,8 miljoner dollar (drygt 15 miljoner kronor), 74 världsrankingpoäng vilket tog honom upp till fjärde plats på den listan.

Från rookie 2019 till fyra i världen i början av 2021. Det är snabbt marscherat.

Klicka på bilden för fullständig leaderboard.


Text: Bo Steffensen • 2021-03-01
TournyttCollin MorikawaPGA-tourenThe Concession ClubTournyttWGC
Scroll to Top