Tiger Woods under The Barclays 2013. Foto: Getty images

Tournytt

Tiger Woods alla skador genom åren

Ryggoperationer, knäskador, krånglande hälsena och nu en allvarlig bilolycka. Tiger Woods har genomgått flera stora skador genom åren.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-24

Under tisdagen kraschade Tiger Woods i en singelolycka utanför Los Angeles. Glädjande nog vet vi att han inte drabbades av några livshotande skador, men efter en omfattande operation av det högra benet måste Woods fysiska status omges av stora frågetecken inför framtiden.

Tidigare i år opererade Tiger Woods ryggen ytterligare en gång, vilket innebar att han redan var inne i ett uppehåll från golfspel, som nu kommer förlängas på ännu obestämd tid. Uppehåll från touren på grund av skador är dessvärre något Tiger Woods tvingats vänja sig vid under åren.

Här är en samlad historik över Tiger Woods alla kända skador genom åren

1994
I december 1994 opererade Tiger Woods sitt vänstra knä. Han tog bort ärrvävnad som bildats och två små tumörer. Operationen var främst i förebyggande syfte och skedde under ett uppehåll på college.

1995
Under det andra varvet av US Open 1995 tvingades Tiger Woods dra sig ur majortävlingen på grund av en handledsskada. En skada som inte varit återkommande genom åren.

2002
Ny knäoperation. Sju år efter att Tiger Woods gjort sin första knäoperation var det dags för hans andra. Den här gången tömde han sitt vänstra knä på vätska runt korsbandet och tog bort flera cystor. Det här var starten på återkommande problem i vänster knä för Tiger Woods. Detta gjorde att han också valde att förändra svingen för att minska skaderisken.

Tiger Woods med troffén efter segern i PGA Championship 2007. Foto: Getty images

2007
Tiger Woods slet av ett korsband i augusti 2007 efter att ha konditionstränat på en golfbana. Han fortsatte spela under året, men med stor smärta. Resultaten kanske lindrade lite, då han under de fem första tävlingarna efter skadan slutade etta, etta, delad tvåa, etta och etta. En av segrarna kom i PGA Championship 2007. Det hela innebar att han till slut tvingades till operation.

2008
Med fortsatt smärta efter skadan för åtta månader sedan väljer Tiger Woods att genomgå ytterligare en operation efter The Masters. Detta gjorde att Woods missade flera stora tävlingar under våren. Det som också ställde till det för amerikanen var att han valde bort en reparation av sina ligament för att kunna spela de tre återstående majortävlingarna det året.
Med fortsatta ligamentskador i vänsterknä meddelade läkarna att han nu ådragit sig två stressfakturer i tibia-benet och de bad honom gå på kryckor under tre veckor.

Tiger Woods valde att inte lyssna på läkarna då det var dags för US Open på Torrey Pines. Han spelade tävlingen och vann efter att ha besegrat Rocco Mediate i ett utdraget omspel. Åtta dagar efter majorn tvingades han till operation och amerikanen missade resten av säsongen.

I december 2008 jobbar Tiger Woods för att komma tillbaka efter den stora operationen under sommaren. Men medan han gör det skadas hans hälsena, en skada som inte varit för allvarlig för stjärnan, även om vi hört om den senare också.

På grund av smärtor i nacken kunde Tiger Woods inte genomföra Players Championship 2010. Foto: Getty images

2010
I maj 2010 tvingades Tiger Woods dra sig ur Players Championship under den avslutande ronden. Detta då han upplevde en stickande känsla på höger sida av kroppen. Det här var första gången Tiger Woods avbröt en tävling på grund av ryggproblem, även om det inte var allt för allvarligt vid tillfället.

December 2010 tvingad Tiger Woods ta en kortisonspruta för att bekämpa en underliggande smärta i sin högra hälsena, som han skadade under rehabträningen efter 2008. Det här var sista gången vi hörde om hälseneproblem för amerikanen.

2011
I april 2011 fick Tiger Woods en spricka i vänsterfoten efter att ha glidit under ett slag på Augusta National. Skadan var i sig inte allt för allvarlig, han missade bara en tävling, men den skapade ytterligare problem på en redan påfrestad vänsterfot.

En månad senare var det dags för Players Championship och skadan från Augusta National skapade ytterligare problem. Smärtan och kompensationen gjorde också att Woods ådrog sig ytterligare en knäskada och smärtor i vaden. Woods tvingades dra sig ur Players Championship för andra året i rad. Han blev därefter diagnostiserad med en spricka i menisken och sprickan i hälen fanns fortfarande kvar. Detta gjorde att han missade US Open för första gången sedan 1994.

2012
Med smärta i vänster häl tvingades Tiger Woods lämna WGC-tävlingen på Doral. Nio dagar senare vann han Tavistock Cup. Ytterligare några dagar senare vann han på Bay Hill.

2013
Tiger Woods lyckades spela Players Championship det här året. Men det var under den tävlingen som hans vänstra armbåge för första gången ska ha skapat problem. Detta ledde till svaga resultat under The Memorial och US Open senare samma år. Skadan i armbågen ska också ha blivit värre efter att amerikanen spelat ur US Open-ruffen på Merion Golf Club.

Två månader senare lyckades Tiger Woods vinna WGC-Bridgestone Invitational.

Augusti samma år var det dags för The Barclays. Tiger Woods slutade delad tvåa, ett slag bakom Adam Scott. Men känslan är att han skulle ha kunnat vinna tävlingen om han inte hade haft så stora nacksmärtor. På grund av en för mjuk säng ska amerikanen ådragit sig en skada som gick från nacken ned till ryggen.

2014
Säsongen tog slut innan den ens hade hunnit börja för Tiger Woods. Detta på grund av ryggsmärtor. Efter en urusel start på året meddelade han en vecka innan The Masters att en ryggoperation skulle innebära att han inte skulle kunna spela årets första major. Men han var tillbaka tidigare än planerat, i mitten av juli.

I augusti 2014 spelade Tiger Woods sin tredje tävling efter ryggoperationen. Men Woods drog upp skadan i ryggen vilket innebar att han inte kunde spela klart WGC-Bridgestone Invitational. Kortsiktigt var detta inte speciellt allvarligt, då han veckan därpå kunde spela PGA Championship utan problem. Långsiktigt? Vi vet att han haft stora ryggproblem sedan dess med flera operationer.

2015
Tiger Woods spelade Waste Management Phoenix Open utan problem under inledningen av 2015. Veckan därpå sträckte han ryggen och tvingades dra sig ur Farmers Insurance Open på Torrey Pines.

I september samma år meddelade Tiger Woods att han genomgått en andra ryggoperation. Små delad av diskarna togs bort då de klämde nerver vilket skapade smärta. I oktober genomgick han ytterligare ett ingrepp för att göra smärtan mindre. Ryggoperationerna gjorde inte bara att han missade resten av 2015. Även 2016 tvingades Tiger Woods bort från golfbanan på grund av skadan i ryggen.

2017
Tiger Woods spelade Hero World Challenge i december 2016. Han spelade också alla fyra ronder och känslan där och då var att stjärnan var tillbaka. Men han missade cutten i Farmers Insurance Open i januari och han kunde därefter inte spela i The Masters. Senare kom ett uttalande om att han genomgått en fjärde ryggoperation, den här gången en operation på ryggmärgen för att minska smärtan i rygg och ben. Detta innebar ytterligare ett år från golfspelande. Smärtorna gjorde att han tvingades ta stora mängder smärtstillande, vilket också ledde till att han häktades för rattfylla i Florida.

I december 2017 spelar Tiger Woods Hero World Challenge och spelar därefter 18 tävlingar på PGA Tour 2018. Han avslutar det hela med att vinna Tour Championship på East Lake inför en massiv publik som tillåtits gå ut fairways för att omge hela den 18:e greenen.

Tiger Woods lyckades vinna Tour Championship 2018. Efter att ha kunnat spela en hel säsong för första gången på många år. Foto: Getty images

2019
Tiger Woods kunde inte spela klart Arnold Palmer Invitational i mars 2019 på grund av smärtor i nacken. Enligt honom själv var detta endast för att inte göra skadan mer allvarlig. Kanske var detta ett bra beslut, då han i april lyckades vinna The Masters, elva år efter sin senaste majorseger.

Efter Masters Tournament upplever han dock ytterligare problem med skador. Han startade endast i en vanlig PGA Tour-tävling och tre majors. Alla med svaga resultat. Sen drog han sig ur första slutspelstävlingen på grund av smärtor i ryggen. Han missade därmed finalen av säsongslånga FedEx Cup och tilläts därmed göra om sitt schema.

Med ledig tid för återhämtning väljer Tiger Woods att göra en operation på sitt vänstra knä för att reparera små skador. Operationen var inte speciellt stor och hans nästa start var först i oktober, vilket gav honom tid att återhämta sig. Tävlingen han skulle spela var Zozo Championship i Japan, som han också vann. I december är det dags för Presidents Cup där han är spelande kapten och vinner alla sina tre matcher.

2021
Tiger Woods meddelar i januari att han genomgått en femte ryggoperation. Den här gången var det åter för att ta bort delar som klämmer nerver och skapar smärtor. Läkarna meddelade att operationen var lyckad och att han borde vara frisk nog att spela The Masters i april.

Februari och Genesis Invitational. Tiger Woods är värd för tävlingen men kan inte spela på grund av sin senaste operation. Han är fortsatt hoppfull att kunna spela Masters Tournament i april. Efter tävlingen befinner han sig fortsatt i Los Angeles och under tisdagen är han inblandad i en singelolycka. Allvarliga benbrott på höger ben och höger fot är följden av en olycka som ”kunde ha kostat honom livet”, enligt polis och brandkår.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-24
TournyttPGA TourTiger WoodsTournytt
Scroll to Top