Henrik Stenson utökar sin ambassadörsroll för Paragolf. /Foto: Getty Images.

PGA Tour

“Mina tankar är med Tigers familj”

Henrik Stenson om Tiger Woods bilolycka, Annika Sörenstams comeback, passionen för paragolf och sin egen revbensskada.

Text: Eric Franzén • 2021-02-24 Uppdaterad 2021-02-24

Mindre än ett dygn har passerat sedan golfvärlden stannade till i chock över Tiger Woods dramatiska bilolycka. Henrik Stenson startar torsdagsmorgonen med att dra igång Teams-klienten på datorn och sätta sig i en digital presskonferens om ett utökat samarbete med Svenska Golfförbundet om paragolf.
Men det är givetvis oundvikligt att inte säga något om hans mångåriga kollega på PGA Tour. Och allra först tar Stenson till orda för att lufta sina reaktioner.

 –  Det var inga roliga nyheter. Jag såg det själv i går eftermiddag. Det är väldigt tidigt i efterspelet av olyckan och spekulationer är inte min starka sida, så jag vill inte säga mer än att det givetvis är tråkiga nyheter och vi hoppas att han tillfrisknar och kan komma tillbaka på olika plan så fort som möjligt. Jag läste precis innan det här att han opererats för benbrott, fotled och annat. Givetvis otäckt. Och bilen såg väldigt tilltygad ut. Och då är det inte konstigt att ben, fötter och annat får ordentligt med stryk. Givetvis finns tankarna med hans familj och honom själv.

Det är också svårt att inte prata om veckans tävling på LPGA Tour för Stensons del. Under torsdagen kan han följa spelet på Lake Nonas 13:e hål genom att titta ut genom sitt fönster. Gainbridge LPGA markerar dock inte bara årets andra tävling i den amerikanska damtourens schema, utan bjuder oss också ett omtalat gästspel från Annika Sörenstam. Hon är Henrik Stensons granne och vän – som han också delar värdskapet med för sommarens ET-tävling Scandinavian Mixed på Vallda G&CC.

 – Jag tror att hon är lite lätt nervös ändå, och förväntansfull inför att få spela tävlingsgolf igen. Jag spelade nio hål med henne för runt en månad sedan och det var inte många missade fairways från hennes sida. Så jag förväntar mig att hon ska kunna göra ett hyfsat gott försök under veckan här. Sedan tror jag inte att man ska dra upp förväntningarna i och med att hon varit borta från tävlingsgolf väldigt länge. Samtidigt är hon den bästa kvinnliga som vi har sett, men spekulationer är inte min starka sida så vi får följa tävlingen och se hur det går. 

Det utannonserade och utökade samarbetet med Svenska Golfförbundet handlar om paragolf – och riktas primärt den bredare skaran av utövare. Konkret rör det sig om sju breddläger som parallellt arrangeras på sju svenska klubbar under lördagen den sjunde augusti. Dit välkomnas både rena nybörjare och etablerade paragolf-spelare för att prova på spelet, få en skjuts i utvecklingen och kanske växla något ord med Stenson via länk. För honom utgör detta en förlängning av det långa engagemang för paragolf, som inleddes när han skänkte prispengarna till SGF:s paragolf-verskamhet när han för första gången mottog Svensk Golfs utmärkelse “Årets golfare”.

 – Det är fantastiskt kul att se hur viktig golfen är i deras liv och mycket kul de har tillsammans på och utanför golfbanan – och vilket verktyg golfen har varit för att kunna utvecklas. Både för att kunna ha en sport och en hobby men också för att utvecklas som personer. När vi pratar om paragolf kanske vi tänker på någon som har problem med benen eller en arm, men det finns andra typer av handicap också där det här har kunnat hjälpa dem otroligt mycket. Att resa, tävla och umgås med kompisar. 

När det egna spelet slutligen kommer på tal grinar han illa mot datorns kamera, med skämtsam underton. Från en minst sagt ljummen inledning på 2021, med en 36:e plats i Dubai som bästa notering, hoppas Stenson kunna återuppta träningen under denna vecka – efter en lättare skadekänning i revbenen. Nästa torsdag peggar han upp i Arnold Palmer Invitational, vilken markerar startskottet för tre raka tävlingsveckor – där The Players Championship och Honda Classic följer.

– Jag ska ge mig ut om några timmar och slå lite bollar för första gången sedan jag var och åkte skidor efter ökensvängen. Jag tog med ett litet felskär och en utlösning på ena skidan som gjorde att man landade lite på revbenen. Så jag har varit lite halvförsiktig under de senaste tio dagarna. Vi får se hur det känns att slå bollar nu, men den här lilla skadan är bättre nu. Så jag hoppas komma igång med träningen och förberedelserna inför Bay Hill till nästa vecka. Vi har definitivt lite jobb att göra. Svingmässigt och sett till det långa spelet så har det varit ganska risigt. Där är jag inte riktigt på banan, så det är där som fokus ligger mest.


Text: Eric Franzén • 2021-02-24
TournyttAnnika SörenstamHandigolfHenrik StensonTiger Woods
Scroll to Top