Madelene Sagström öppnar upp om sitt förflutna ihop med LPGA-tourens Drive On-kampanj. /Foto: Getty Images

LPGA Tour

Sagström talar ut om sexuella övergreppen som barn

Som sjuåring blev Madelene Sagström sexuellt utnyttjad. I en gripande text och video som publicerades på tisdagen berättar hon sin livshistoria i hopp om att kunna hjälpa andra i en liknande sits.

Text: Svensk Golf • 2021-02-23

I juli 2017 delade Madelene Sagström ett inlägg i sina sociala mediekanaler där hon berättade om hur hon blivit sexuellt utnyttjad som barn och hållit det hemligt i 16 år innan hon kände sig redo att berätta om det för någon. Sagström delade sin livsberättelse som en del i den svenska initiativet “Inte ensam, aldrig glömd” som syftar till att öka medvetenheten om konsekvenserna av sexuella övergrepp och att intala utsatta att de inte behöver bära sin historia själv.

På tisdagen publicerade LPGA en nyhet på sin hemsida med rubriken “If I touch one life, it will all be worth it” där Madelene Sagström i en text och en fem minuter lång video berättar sin livshistoria.

“I’m sitting in a hotel room in Greenwood, South Carolina. And I can’t stop crying. It’s March 2016 and I’m here to prepare for a Symetra Tour event later in the season. I want to give myself the best chance to succeed. But I can’t keep this inside of me anymore. I need to tell someone about the secret that I’ve kept bottled up inside of me for 16 years…
Growing up in Sweden, I was so naïve. I thought I could trust everybody. I thought everybody was supposed to be my friend. I hung around a lot with my brother when we were kids and many of our close friends were older people who lived near us in the countryside about an hour from Stockholm.
One day, I was by myself going over to see my friend, a man I was really close to but who was not a relative.
I went inside. We hung out. And he sexually abused me.
I was 7 years old.
Afterward, I went home. And for 16 years, I acted like nothing ever happened.”

Så inleder Sagström den gripande texten, som du kan läsa i sin helhet här på LPGA.com. Publiceringen är en del av LPGA-kampanjen “Drive On” som lanserades 2019 och syftar till att lyfta fram berättelser från förebilderna på touren.

2021 är Madelene Sagströms femte år på touren. I veckan är hon titelförsvarare i Gainbridge LPGA på Lake Nona GC.

– Jag är väldigt glad över att vi gör det här eftersom jag vet att det är många där ute som känner sig ensamma. Det är enkelt att hamna i en sits där det känns som att man är ”ensam i hela världen”. Jag vill vara där för någon annan och eftersom jag har en plattform vet jag att jag kan dela med mig av min historia och förhoppningsvis nå ut till någon som behöver det, säger Sagström till Golf Digest.

Nedan är videon som LPGA och Madelene Sagström publicerade på tisdagen.

– Jag tycker att videon väldigt väl förmedlar hur mörker leder mot ljus, för det är lite så jag känt kring min resa, kommenterade Sagström själv videon i en presskonferens i söndags.


Sagström om titelförsvar, hotellfängelse och Sörenstams återkomst


Text: Svensk Golf • 2021-02-23
TournyttLPGA TourMadelene SagströmTournytt
Scroll to Top