Tony Finau och Max Homa spelade ett särspel under söndagen. Foto: Getty images

Tournytt

PGA Tour ändrar särspelsreglerna

Det kommer inte längre ske någon lottning av spelordning inför ett särspel på PGA Tour.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-23

Max Homa besegrade Tony Finau i särspel under söndagen, ett särspel som faktiskt är det sista på PGA Tour av sitt slag.

Men med det sagt är det ingen stor förändring som sker framöver.
Det som däremot kommer ske från nu och framåt är att man redan på förhand vet vilken spelare som inleder särspelet. Istället för den klassiska lottningen kommer den spelare som är klar för dagen först också vara den som startar särspelet. Och om man är en del av samma grupp är det hur spelarna inledde varvet som avgör vem som börjar.

Anledningen till detta är att touren vill påskynda särspelsprocessen och samtidigt göra att de sändande bolagen redan vet vilken ordning spelarna ska starta ett särspel innan det inletts. Beslutet att ändra reglerna gjordes i samband med att Players Advisory Council hade ett möte under förra veckans Genesis Invitational.

Tony Finau var den spelare som var klar först för dagen av honom och Max Homa. Det skulle alltså innebära att han automatiskt hade varit spelaren som startade särspelet. Nu drog han ändå lotten att starta först och han förlorade på det andra särspelshålet. Den här veckan har touren två tävlingar i spel. Dels WGC-Workday Championship på The Concession samt Puerto Rico Open för de som inte tar en plats i WGC-tävlingen med begränsat startfält.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-23
TournyttPGA TourTournytt
Scroll to Top