Efter 25 klarade kvalgränser i rad tog det stopp för Rory McIlroy i Genesis Invitational. // Foto: Getty Images

Tournytt

Stjärnfall i änglarnas stad

Flera stora namn lyckades inte alls på Riviera CC utanför Los Angeles.

Text: Olof Åsgård • 2021-02-20

Stortävlingar som Genesis Invitational lockar de bästa och att alla lyckas få till spelet samtidigt inträffar aldrig, någon eller några av storstjärnorna kommer alltid att falla bort. Så blev det även i årets upplaga av Genesis Invitational när kvalgränsen drogs på par. 

Bland de som halkade ur är det tre namn som sticker ut.

Världstian Bryson DeChambeau hade inte missat en kvalgräns på PGA Tour sedan augusti förra året. Efter 75 och 69 slag i veckans tävling blev det respass och den långtslående amerikanen har inte fått den utväxling han (och vi?) trodde på efter US Open-segern i september.

Anledningen till att han inte finns med i helgen? Uruselt spel från tee. Första varvet träffade han två av 14 fairways och andra dagen träffade han tre. Rivieras aviga fairways må vara svårträffade och att bollen rullar ut ett par meter in i semiruffen är vanligt och behöver inte betyda så mycket. Så var dock inte fallet vid de flesta av DeChambeaus missar från tee den här veckan som inte ens var i närheten av fairway på hålet han spelade. 

Ännu sämre gick det för världssjuan Rory McIlroy som gick totalt sju över par. Nordirländaren hade problem med det mesta, men framförallt på greenerna. Den missade kvalgränsen var McIlroys första på PGA Tour sedan The Open Championship 2019 hemma i Nordirland. Det betyder att hans svit på klarade kvalgränser stannade vid 25 och nu är det Xander Schauffele som har tourens längsta aktiva svit på 22 klarade kvalgränser.

LÄS MER: Norén topp-10 inför helgen – Burns drar ifrån på Riviera

Ännu lite sämre gick det för världstrean Justin Thomas. Han gick totalt åtta över par och missade sin första kvalgräns sedan juni förra året. Fram till veckans Genesis Invitational hade Thomas spelat sju tävlingar den här säsongen och inte varit sämre än delad 13:e, med en andraplats som bäst. 

Justin Thomas missade förvisso kvalgränsen i Genesis även förra året, men har spelat bra på Riviera tidigare och var tvåa 2019. 

Rory McIlroy slutade fyra samma år och delad femma i fjol, precis som Bryson DeChambeau. 

Så att banan inte passar dem är inte problemet. Det kan vara ett litet hack i skivan för alla tre men att spelet behöver förbättras till kommande The Players Championship och The Masters är klart. 

Jordan Spieth då? Jodå, han spelar fortsatt bra utan att briljera (för tredje veckan i rad) och verkar ta steg för steg och slag för slag för att hela tiden förbättra sitt spel. Efter två första dagarna av Genesis Invitational ligger den trefaldige majorvinnaren sex under par på en delad sjätteplats, sex slag bakom ledaren Sam Burns och ett slag bättre än Alex Norén som är ende svensk kvar i tävlingen. 


Text: Olof Åsgård • 2021-02-20
TournyttBryson DeChambeauJustin ThomasPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top