Brooks Koepka tog ut sin frustration på sina järnklubbor. Vid två olika tillfällen. Foto: Getty images

Tournytt

Koepkas frustration – knäckte klubbor av ilska: ”Riktigt jävla förbannad”

Det är klart frustration kan leta sig in hos världens bästa golfare när resultaten uteblir. Brooks Koepka valde att ta ut den på sin utrustning.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-18

För två veckor sedan vann Brooks Koepka Phoenix Open. En tävling som han kom till med tre raka missade kvalgränser i bagaget, vilket föregåtts av en längre tid med riktigt hårt arbete för att komma tillbaka från en segdragen skada. Man kan förstå att detta skapar viss frustration, då Koepka dessförinnan varit en spelare ute på iskallt uppdrag som i stor mån peggat upp med segrar i sikte. Inför veckans Genesis Invitational berättar amerikanen att den uppdämda frustrationen till slut gick ut över hans golfklubbor.
– Jag knäckte två järnset efter att ha spelat i Mexiko och sen efter Torrey Pines, och det är inget jag brukar göra. Så det fanns lite frustration helt klart, sa Koepka inför veckans tävling.

Ursäkta?! Brooks Koepka berättade detta för den samlade mediekåren som om att det inte var något speciellt att ta notis om. Som att det här är något alla professionella golfare gör. En reporter valde att ställa en följdfråga.
”Bara för att förtydliga. När du säger att du knäckte två järnset, gjorde du det bokstavligt och tog varje enskild klubba och knäckte dem över ditt knä?”

En mycket bra fråga, om än lite oväntad att höra inför en PGA Tour-tävling.
– Japp, det var över knät. Jag gjorde det hemma. Jag skulle aldrig göra det där andra skulle kunna se mig, svarade Koepka – vilket kanske inte bara gör saken bättre och lättare att förstå…
– Det var i vardagsrummet. Jag gick in i huset och började knäcka dem över knät.

Som man gör, Brooks Koepka. Som man gör…

Golfweek-journalisten Eamon Lynch hade sedan mottagit en bild på ett av seten, som han valde att publicera via Twitter.

Grunden till frustrationen är förstås att Brooks Koepka har extremt höga förväntningar på sig själv. Det är väl vad som krävs för att ta sig hela vägen till toppen. Efter att ha missat kvalgränsen i Farmers Insurance Open på Torrey Pines valde han att inte lämna huset på hela lördagen. Utan då istället sitta hemma och knäcka sina klubbor, en efter en…
– Jag var så arg på mig själv, jag ville inte prata med någon. Jag var riktigt jävla förbannad. Ibland behöver man vara det. Ibland kan det vara vad du behöver tänka på för att ta dig vidare, sa Koepka.

I ilskan tog han också beslut om vad som skulle förbättras för att han åter skulle vara en PGA Tour-vinnare. Bevisligen lyckades det, även om ett par järnset fick sätta livet till längs vägen…


Text: Jesper Johansson • 2021-02-18
TournyttBrooks KoepkaPGA TourTournytt
Scroll to Top