Padraig Harrington pratar om nerverna i Ryder Cup. Foto: Getty images

Ryder Cup

Harrington ger ny pusselbit – därför är Ryder Cup så nervigt

Att Ryder Cup är en mental pärs för spelarna vet vi. Padraig Harrington har nu gett ytterligare en dimension till exakt varför det är så mentalt påfrestande att spela matchen.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-18

Känner du dig nervös på första tee?
Kanske skakar det lite i knäna när det närmar sig slutet på en riktigt bra rond?

Tänk då hur det är att spela en professionell tävling där hela världen tittar på dig. Du försöker vinna i konkurrens med världens bästa spelare. För att lyckas måste du kunna leverera under söndagseftermiddagen, när luften känns tunnare och konsekvenserna av varje litet misstag eller felstuds större. Inte en miljö där alla trivs, helt enkelt.

Enligt Padraig Harrington är det dock ingenting jämfört med nerverna man känner under ett Ryder Cup.

I en podcast med Golf.com utvecklar irländaren. Det är nämligen inte bara själva tävlingen och sammanhanget som gör det jobbigt, enligt Europakaptenen. Det är att man kan känna av pressen när man inte är redo för det.

I en normal tävling blir du förstås nervös när det närmar sig en seger. Men Harrington förklarar att man ändå kan hantera det, då man bevisligen spelat bra i 63 hål om man har något med segern att göra under sista nio på en söndag.
– I Ryder Cup kan man spela uselt. Man kanske har kvalat in sedan länge men formen är dålig eller man kanske bara har en dålig vecka. Man kastas ut sent på söndagen och hoppas att man ska få en lugn dag.
– Och så helt plötsligt, med fyra hål kvar att spela, kommer kamerorna mot dig för att följa dig. Och du har spelat uselt, men det vet inte tittarna. De förväntar sig att de ska se dig från din bästa sida. Om det hade varit en vanlig tävling hade kamerorna kommit mot dig när du spelar som bäst.

Det är väl kanske inget nytt att Ryder Cup är extra påfrestande för spelarna sett till det mentala spelet. Med förväntningarna från en hel kontinent eller ett helt land, stort som en kontinent, på sina axlar är det lätt att förstå att pressen är stor. Men det Padraig Harrington beskriver är en ny del av pusslet som vi försöker lägga för att faktiskt förstå hur sinnessjukt påfrestande det måste vara att stå där med en avgörande putt på 1,5 meter som du i vanliga fall rullar i helt rutinmässigt. Men som helt plötsligt betyder evig ära och två år som regerande mästare.
– Så i Ryder Cup kan det begäras att du ska klara av pressen och slå det där fina slaget även om ditt eget spel inte är speciellt bra. Det finns inget tuffare än det, säger Harrington.

Så länge återgår väl vi glada amatörer till att arbeta med nerverna på första tee i en kompistävling…


Text: Jesper Johansson • 2021-02-18
TournyttPadraig HarringtonRyder CupTournytt
Scroll to Top