Joaquin Niemann har lyckats med något som såg ut att vara en rejäl utmaning. Chilenaren har samlat in en astronomisk summa för att hjälpa sin allvarligt sjuke kusin. Foto: Getty images

Tournytt

Enorma insamlingen klar – Niemanns kusin har fått medicin

Joaquin Niemann har haft ytterligare en anledning att spela bra golf den senaste tiden. Chilenaren har nämligen försökt samla in pengar för att ge medicin till sin allvarligt sjuke kusin. Nu meddelar han att han lyckades.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-18

Det var i höstas som Joaquin Niemann meddelade att hans nyfödda kusin hade diagnostiserats med en dödlig, genetisk, sjukdom. I samband med det meddelade unge chilenaren att han skulle arbeta för att samla in pengar för att kunna köpa den vansinnigt dyra medicinen, Zolgensma, som kostar 2,1 miljoner dollar – 17,5 miljoner kronor.

22-åringen meddelade att alla intjänade pengar under de sista två startena av 2020 skulle gå till lille Rafita Calderon, som kusinen heter. Därefter har han skänkt 5 000 dollar per birdie och 10 000 dollar per eagle. Tillsammans med andra tourspelare, företag och privatpersoner har han nu lyckats nå sitt mål och kunnat köpa medicinen.
– Det har varit några otroliga veckor, sa Niemann inför veckans Genesis Invitational på Riviera Country club.
– Det var fantastiskt att se hela touren, alla människor och företag som hjälpt mig. Vi kunde samla in så mycket pengar under en så kort period, det ger oss hopp och framtidstro för Rafita.

Lille Rafita Calderon är fortsatt på sjukhus men bara efter ett par dagar har hans hälsa förbättrats dramatiskt.
– Just nu mår han toppen. De skickade några bilder och han ser redan starkare ut. Han ser glad ut. Det var inte lätt att samla ihop 2 miljoner dollar men med sociala medier och allt annat… det var vackert att se, sa Niemann.

Rafita Calderon föddes med spinal muskelatrofi som, enligt Wikipedia, är en neuromuskulär sjukdom där motoriska nervceller i hjärnan och ryggmärgen bryts ner. Detta leder till muskelförtvining och muskelsvaghet.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-18
TournyttJoaquin NiemannPGA TourTournytt
Scroll to Top