Frida Kinhult kommer att ha Symetratouren som bas även i år. FOTO: Getty Images

Symetratouren

Kinhult slog sig in på LPGA-touren – nästan

Under sin första säsong som proffs spelade Frida Kinhult till sig ett kort till LPGA-touren. Men förra året var inget vanligt år – så hon får göra ett nytt försök på Symetratouren.

Text: Bo Steffensen • 2021-02-17

Frida Kinhult är lite småkrasslig när Svensk Golf når henne hemma i Tallahassee i Florida. Hon bor kvar i stan där hon gick på Florida State University några år innan hon, i december 2019, bestämde sig för att hoppa av och bli proffs efter att hon kvalat till sig ett kort på Symetratouren.

Den första, lite udda, säsongen som yrkesspelare på LPGA:s undertour blev lite hattig på grund av coronapandemin men Frida Kinhult avslutade i stil. För att bli bland de fem bästa på rankingen och därmed få spelrättigheter på LPGA 2021 var hon tvungen att vinna tourfinalen.

Det gjorde hon, med fyra slag och mamma Ingela på bagen. Frida Kinhult slutade därmed fyra på rankingen.

Om 2020 hade varit ett vanligt golfår så skulle det ha gett henne en LPGA-kategori som räckt för att få spela i princip allt utom majors, men eftersom det inte var det hade det gjorts några ändringar i reglerna.

Normalt spelar Symetratouren om tio platser till kategori 9 på LPGA-touren. 2020 spelades det om fem platser – till kategori 19.

– Det visste vi om, så det var ingenting som kom som en chock. I och med det kan jag inte räkna med så många starter – men touren hoppas på runt fem. Utöver det kan jag ansöka om inbjudningar och spela måndagskval. Det är bara att acceptera läget och se det positiva i det hela. Jag har full kategori på Symetra i år och kommer att ha min bas där – men jag kanske kan hoppa in på någon LPGA-tävling då och då, säger Frida Kinhult. 

.

DET BETYDER att Frida Kinhult (om det nu blir en normal säsong) måste sluta topp 10 på Symetra även i år, eller vinna på LPGA när hon väl får chansen att spela, för att ta sig in på LPGA-touren 2022.

– Det finns ju kvalskolan också. Segern i tourfinalen förra året är så klart bra för hjärnan och självförtroendet. Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand har många gånger sagt att det är bra att lära sig att vinna på varje nivå innan man tar klivet till nästa, så den är det ju check på, säger hon.

Den första proffssegern gav också en plats i US Open som spelades i december. Så förra säsongen sista tävling blev en major. Låt vara att det slutade i en missad kvalgräns.

Hur har tillvaron sett ut efter US Open?
– Först hade jag ett litet ”golfuppehåll”, som bestod av att kolla på golf, ha ha. Jag var fem dagar i Orlando för att fira jul och kolla på Vincent Norrman, min pojkvän, och de andra svenskarna som spelade Arnold Palmer Cup. Sedan drog träningen igång som vanligt igen, med utvärderingar av 2020 och planerande inför 2021 – framför allt vintermånadernas träningsfokus.

Du missade kvalgränsen i US Open?

– En tung vecka som det självklart går att lära av, men som jag kanske lagt åt sidan mer än vanligt. Jag fick göra min uppladdning i karantän eftersom jag umgåtts med fyra personer som testade positivt för corona. Jag klarade mig men fick inte lämna lägenheten på fjorton dagar. Sedan hade jag tre dagar innan jag skulle åka till Texas – då åkte jag på halsfluss. Jag fick penicillin, spelade med det i kroppen och kände mig svag och ”inte riktigt där” och utifrån det har jag valt att inte hänga upp mig allt för mycket på resultatet.

.

Segern i tourfinalen ger självförtroende inför den kommande säsongen. Foto: Symetra Tour

.

Hände det något i huvudet när du ”klev över” till proffssidan eller upplever du att skillnaden inte är så stor?
– Det är självklart en annan känsla och kanske att de medfört en annan ”press”. Jag måste ju betala min lägenhet varje månad, köpa mat och andra saker som försäkringar och så vidare. Men hittills har det inte varit något som oroar mig. Jag har en bra ekonomisk plan och tydlig budget med vad jag kan och inte kan göra. Jag är ganska billig i drift så jag har inte behövt ändra något sedan tidigare. 

Du fick precis ett stipendium på 75 000 kronor av svenska PGA Future Fund?
– Jag är supertacksam för den hjälpen. Blir bra att lägga lite i sparkassan, man vet aldrig när det behövs. Tack vare det kan jag släppa eller i alla fall lätta på pressen under tävlingarna och behöver inte ha tankar på min ekonomi som går ut över spelet.

FRIDA Kinhult är uppväxt hundra meter från Skaftö golfklubbs 17:e green. Pappa är tränare, brorsan Marcus spelar på Europatouren och mamma är spindeln i familjens golfkontor. De övriga tre bor också kvar i Bohuslän.

Vad har ni för logistikupplägg för att lösa den biten på bästa sätt?

– Pappa och jag tränar på som vanligt med teknik/golf. Han bor i Spanien för tillfället och det blir mycket kommunikation via videosamtal och filmer från rangen. Han kommer även försöka resa till mig och bära bagen vid tillfällen i sommar. Mamma är i Sverige och sköter vår administration och sitt eget jobb. Hon hjälper till med de ekonomiska bitarna, pappersjobb och saker som bokningar och resande. Tanken är att även hon ska komma över som caddie under året.

När drar du igång tävlingssäsongen?
– Jag spelar två måndagskval till LPGA i februari – så förhoppningsvis då. Om inte så blir det Symetrapremiären 18–21 mars i Phoenix.

Spelschemat, Symetratouren 2021


Text: Bo Steffensen • 2021-02-17
TournyttFrida KinhultLPGA TourLPGA-tourenSymetra Tour
Scroll to Top