Mikael Lindberg tar klivet upp på Challengetouren den här säsongen. Han tänker, bland annat, förbereda sig i Dubai. Foto: Göran Söderqvist

Challengetouren

Lindberg: “Det känns att det är ett steg till”

I Sverige är det is på sjöarna och folk åker skidor på golfbanorna. I april ska Mikael Lindberg, som gjorde en lysande säsong förra året, vara redo att kliva in på Challengetouren. "Nu krävs det ett annat upplägg", säger han i en intervju med Svensk Golf.

Text: Bo Steffensen • 2021-02-13 Uppdaterad 2021-02-13

28-årige AIK:aren Mikael Lindberg har slitit länge på den svenska och nordiska touren utan att lyckas ta det där viktiga steget ut i Europa.

Nu är han där.

Förra året slog han till med en nära nog optimal säsong med fyra vinster, fyra andraplatser och fem topp nio på sexton spelade tävlingar. Han fick en vinst, efter särspel, på Lumine i Spanien i februari och sedan fortsatte det mesta på samma räls resten av året.

Mikael Lindberg vann Moregolf Mastercard tour, som det heter i dag – trots att fem tävlingar i juli där han blev 2-2-1-2-9 inte räknades in i rankingen eftersom det fanns restriktioner för norska spelare, de kunde inte komma in i Sverige.

Nu väntar en premiärsäsong på Challengetouren för Mikael Lindberg och när Svensk Golf når honom är han på väg till svärföräldrarna som ska passa hunden under helgen.

– Jag ska passa på att fiska lite, jag har fastnat lite på det, och ska testa på Mellansjön ute i Wärmdö. De har odlad fisk, regnbåge och öring, ett dagskort kostar 150 kronor och så får man dra upp max tre stycken. Så fort jag har fått lite tid över har jag försökt fiska. Dels är det avslappnande, dels tycker jag att det är kul och skönt att komma ut och tänka på något annat. Det blir så mycket golf ändå, säger han.

Vad var det som föll på plats förra säsongen?
– Jag har lagt betydligt mer fokus på min puttning de sista ett och ett halvt åren och det var väl egentligen puttningen som var den stora skillnaden samtidigt som jag blivit aggressivare från tee och slagit mycket drivar. Sedan bytte jag tränare till Jocke Grönhagen och vi kommer bra överens. Det blir inte enbart golf- och tekniksnack utan han funkar lite som en mental tränare också. Han har spelat på en ganska hög nivå själv och vet vad som händer i skallen när man är ute och spelar.

TOURFINALEN spelades i oktober och sedan dess har han, i princip, varit hemma i Stockholm och tränat. Utomhus fram till årsskiftet, efter det i Sikkla Indoor, en ny inomhushall med Trackman och simulatorer.

– Jag har fått en rätt juste deal där så jag har kunnat  vara där och träna. Man får ju feedback på ett annat sätt jämfört med att slå själv. Min tränare och jag försöker träffas en gång i veckan nu och då står vi ute för att se lite bollflykt. Tekniskt sett blir det oftast bättre inomhus men jag tycker man tappar lite känsla när man inte får se bollen flyga, säger Mikael Lindberg.

CHALLENGETOUREN drar igång i april med tre tävlingar i Sydafrika. Limpopo Championship i Modimolle (22–­25 april), veckan efter kommer Kapstaden Open och därefter Dimension Data Pro Am på Fancourt.

Mikael Lindberg har kategori 13a och hoppas få spela en hel del även om ingen blev av med sitt kort förra säsongen. Han har testat på CT tre gånger tidigare, varav två i Katrinholm. 2018 slutade han sexa där.

Topp 20 på rankingen får ett kort till Europatouren.

Hur tänker du inför den kommande säsongen?
– Det är en runda till som ska spelas, fyra varv i stället för tre var samtidigt som det blir lite mer resor och lite mer planering. På Nordiska är det lätt att man tar bilen och bara drar, man kan ju boka boende på vägen ner egentligen. Nu krävs det ett annat upplägg.

Spelmässigt då?
– Det blir ett annat upplägg där också. Jag har ju försökt spela egentligen allt som funnits på Nordiska ligan och det har ju funkat med tredagarstävlingar och – oftast – fem, sex dagar mellan tävlingarna. Nu är det längre tävlingar, färre dagar mellan tävlingarna och längre resor. Jag behöver nog sålla lite för att jag ska orka.

Med förra säsongen i ryggen, känner du att du kan åka ut och ta för dig?
– Absolut. 2018 när jag spelade Katrineholm på CT var jag ju med och fajtades om segern ända in i det sista. Det tar jag med mig. Jag ser positivt på att spela en nivå högre och fortsätter jag träna tror jag absolut att jag har något där att göra.

En nytändning?
– Verkligen. Just att det är fyra varv och att man får komma ut och resa och se lite mer,  det känns som att det blir lite mer proffsigare på något sett. Man behöver planera boende och resa och det är lite högre prispengar. Så det känns att det är ett steg till.

Det är ett tag tills det är dags att pegga upp i Limpopo Championship. Innan dess planerar Mikael Lindberg att hinna med två besök i Dubai. Första resan går på onsdag, 17 februari. Han stannar två veckor.

– Jag åker tillsammans med Per Längfors. Sedan hem och förhoppningsvis är vädret lite bättre då så man kan slå utomhus lite grann. Jag tänkte åka tillbaka till Dubai en vända till just innan Sydafrika börjar. Det ligger rätt bra geografiskt, man flyger nästan halvvägs till Dubai när man flyger till Sydafrika. Så jag åker direkt därifrån sedan, förutsatt att jag kommer med i tävlingen, säger han.

Har du något träningsavtal i Dubai?
– Nej, men golfklubbarna där har väldigt bra dealer över lag för PGA-, Europatour- och Challengetourspelare. Dessutom är Dubai öppet för turister nu, Jag behöver bara ett negativt PCR-test när jag reser in. Det gör det lite enklare. Jag ska testa mig på måndag och förhoppningsvis är det negativt.

CHALLENGETOUREN anses vara en av de dyraste tourerna att spela på. Tuff konkurrens, lika långa resor som på Europatouren men betydligt lägre prispengar.

Mikael Lindberg spelade in drygt 600 000 kronor förra säsongen och kommer hyfsat ekonomiskt förberedd.

– Absolut. Det var ett bra år förra året och så har jag även lite bra grejer på gång nu med sponsorer så jag tror det kommer att lösa sig.

Topp 20 som gäller?
– Ja. Om jag ändå ska vara med så är det klart att jag vill göra något bra av det, säger Mikael Lindberg.

.

Challengetourens spelschema 2021


Text: Bo Steffensen • 2021-02-13
TournyttChallengetourenMikael LindbergTournytt
Scroll to Top