Ludvig Åberg lyckades vinna en stor amatörtävling i helgen, vilket innebär att han har en startplats i en PGA Tour-tävling i höst. Foto: Göran Söderqvist

Stjärnamatör

Åberg vann amatörtävling – får spela på PGA Tour

Om du ännu inte gjort det är det läge att lägga namnet Ludvig Åberg på minnet. Svenska amatören kommer nämligen debutera på PGA Tour i höst...

Text: Jesper Johansson • 2021-02-10

Ludvig Åberg vann Jones cup i helgen, en stor amatörtävling där många av världens mest lovande talanger spelar och där namn som Patrick Reed och Justin Thomas återfinns bland de tidigare segrarna. Anledningen till det fina startfältet är att man via Jones cup kan kvala in till Walker Cup, den prestigefyllda amatörtävlingen mellan USA och Storbritannien/Irland.

Svensken kan förstås inte delta i Walker Cup på grund av sin nationalitet. Men han kunde fortfarande vinna Jones Cup och därmed ta en plats i höstens RSM Classic på PGA Tour.

Tävlingen spelades på Seaside Course, Sea Island, där också PGA Tour-tävlingen avgörs, och Åberg var tvungen att göra en birdie på det sista hålet för att lyckas. Han satte utslaget mitt i fairway och slog därefter en järnåtta till två meter från flaggan. Svensken satte birdien och vann därmed tävlingen. Men den största bedriften var kanske hans lördagsrond, dagen innan finalvarvet. I busväder lyckades han gå under par – samtidigt som i princip alla andra spelare fick kämpa sig fram på den vindpinade banan vid kusten
– Mitt spel i helgen kändes såklart bra, har jobbat hårt tillsammans med tränare nu under vinteruppehållet och känner att saker och ting i svingen börjar samarbeta. Men det var inte det som var det avgörande i helgens tävling, så klart viktigt och kunna slå bollen någorlunda dit jag vill men det viktiga var den mentala inställningen jag hade. Att spela en så pass tuff bana i den väderleken vi gjorde krävde mer rätt attityd och inställning, alla kommer slå mindre bra slag så det handlar mer om hur du reagerar och agerar efter de här slagen. Lätt att tycka allting är jobbigt men då får man bita sig i läppen och inse att alla andra har det precis likadant som mig, säger Åberg till Svensk Golf.

Ludvig Åberg, som studerar på Texas Tech, var osäker på om han ens skulle få en startplats i Jones Cup – då han en vecka innan fortfarande var på reservlistan. Svensken är nu inne på sitt andra collegeår och planen är att fullfölja hela utbildningen.
– Jag trivs väldigt bra på Texas Tech. Jag är inne på mitt andra år just nu och känner att jag hela tiden utvecklas både som golfspelare och människa. Jag är väldigt glad över att få vara en del av vårt lag och dag in dag ut få spela och sparras mot andra duktiga golfare. Min plan för tillfället är att gå färdigt alla fyra år, säger Åberg och fortsätter:
– Det har mycket och göra med PGA Tour University, en ranking som bara gäller för sistaårselever. Topp 5 på ranking får status på Korn Ferry Touren, samt en utbildning i bagaget. Man ska dock aldrig säga aldrig, men det är så det ser ut just nu. 

Ludvig Åberg hade ett underligt år förra året. På grund av covid-19 förändrades hans säsong rejält och han tvingades lämna USA för Sverige. Väl hemma spelade han på Nordic Golf League och lyckades där vinna vid två tillfällen. Kanske var uppehållet till hans fördel då han kunde träna hårt, vilket ser ut att ha gett resultat och nu är fokus på våren och tävlingarna som väntar.
– Våren ser lovande ut då vi har tävlingar i snitt var tredje vecka ända tills slutspelet drar igång i slutet på april, början på maj. Vår första tävling drar igång nu nästa vecka, den 15 februari, sedan är det full rulle. 

Hur ska det bli att spela på PGA Tour i höst?
– Att få spela på PGA Tour är ju förstås något man drömt om ända sedan man var en liten knatte hemma i Eslöv och att det nu ska bli verklighet är ju något som är helt otroligt. Jag är jättetacksam över möjligheten och hoppas att den dyker upp fler gånger i framtiden, säger Ludvig Åberg

PGA Tour-tävlingen RSM Classic spelas 18–21 november 2021. För att Ludvig Åberg ska få delta i tävlingen måste han behålla sin amatörstatus, vilket han alltså planerar att göra.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-10
TournyttLudvig ÅbergPGA TourTournytt
Scroll to Top