Bryson DeChambeau är en av de längst slående på touren. Men slår han för långt? Foto: Getty images

Redaktionen resonerar

Är golfen i behov av längdbegränsningar?

Svensk Golfs redaktion diskuterar USGA:s och R&A:s längdrapport och om det faktiskt måste komma en begränsning inom utrustning.

Text: Svensk Golf • 2021-02-08 Uppdaterad 2021-02-08

Under vinjetten Redaktionen resonerar diskuterar vi aktuella händelser från när och fjärran. Vill du också delta i diskussionen, mejla oss på info@svenskgolf.se eller ta kontakt med oss via sociala medier. Ge din åsikt, kritisera oss, håll med oss eller kom med förslag på ämnen du vill se oss dissekera på den här ytan i framtiden.

Är golfen i behov av längdbegränsningar?

Oskar Åsgård, chefredaktör: Ja, äntligen verkar det som att regelmakarna USGA och R&A kan få tummen ur i den här frågan, eftersom de nu inte bara tassar runt gröten utan faktiskt lägger fram konkreta förslag på vad som kan förändras. Inte en dag för tidigt.

Eric Franzén, redaktionschef: Alla sporter behöver ett regelverk som omgärdar utrustningen och som uppdateras i fas med utvecklingen, eller helst ligger något steg före. Om golfen inte har detta så riskerar vi en mängd problem sett till den faktiska yta som krävs för att bygga ett golfhål eller en driving range.

Jesper Johansson, digitalt ansvarig: Det beror på vilken målgrupp som berörs. Jag hade blivit oerhört besviken om även jag skulle behöva slå kortare framöver. “Jag slår för långt” har aldrig varit något som bekymrat mig.

Oskar: Men den frågan är ju egentligen inte på bordet. Att det här är något som skulle drabba alla oss glada söndagshackare är ju förhoppningsvis ingen som vill. Frågan ska enbart handla om att förändra för herrproffsen så att spelet på den nivån inte riskerar att bli hopplöst ointressant att titta på.

Olof Åsgård, redaktör: Nej, proffsen behöver inte begränsas. Däremot tror jag många amatörer skulle må bra av att slå lite kortare och spela kortare golfbanor.

Jesper: Ursäkta?!

Olof: Utmana proffsen med fler hinder, smalare fairways och tjockare ruff istället.

Oskar: Det låter… jättetråkigt att kolla på? Det var en styggelse att se Augusta National ha ruff i höstas!

Eric: Att utmana proffsen med tjockare ruff resulterar i att det ändå finns en fördel i att slå långt och väldigt snett. Eftersom det är betydligt lättare att dra upp en wedge ur spagettin på Winged Foot jämfört med en järnsjua.

Olof: De amerikaner som hamnade i ruffen under Ryder Cup i Paris skulle inte hålla med.

Jesper: Men kommer inte det problemet kvarstå även vid förändrar utrustning? Alltså att man tjänar på att slå långt snarare än rakt? Det är väl bara att man byter ut wedgar och järnsjuor mot järnåttor och hybrider tänker jag…

Eric: En viss begränsning skulle snarare medföra att vi får se fler spelare slår fler drives på banor där det inte längre är främsta valet. Som på TPC Sawgrass.

Oskar: Det jag skulle vilja se är att det blir svårare att slå absurt långt. Förr i tiden var det ett fåtal som bemästrade konsten, nu behöver du inte vara skicklig på att slå driver för att slå långt. Till och med glada 10-handicappare kan ju slå bollen 250 meter. För proffsen borde det vara tuffare att slå långt. Och om det vore det skulle andra aspekter av spelet, som närspel, strategi och så vidare belönas mer jämförbart med hur du idag belönas av att slå långt.

Eric: Ja, om det här utförs på rätt sätt så skulle det medföra större utväxling av din skicklighet med drivern. Om vi pratar tourspelare alltså.

Oskar: Jag vill bara prata tourspelare. För amatörer känns den här diskussionen helt irrelevant.

Olof: Att fler proffs väljer spoon framför driver ser jag inte som något negativt. Snarare som bevis för att banorna fortfarande är de som styr spelet. Alltså, att TPC Sawgrass tvingar dig att lämna drivern kvar i bagen och därmed har gjort en naturlig längdbegränsning.

Jesper: Problemet blir ju när touren besöker banor som Detroit Country Club där Bryson deChambeau går för green från ett gäng utslagsplatser utöver par 3-hålen…

Eric: Nej. Det är inte banorna som styr att drivern stannar kvar. Om hålet initialt är designat för en drive och ett mellanjärn men nu spelas med spoon och järnnia så är det primärt utrustningens utveckling som styr.

Oskar: Men de flesta når ändå 16:e green på TPC Sawgrass på två slag med lätthet, det är liksom ingen större nerv att se andraslaget på 16:e hålet. Eller på många andra par 5-hål på touren för den delen.

Eric: Jag vill se några järnfyror in mot greenerna på par 4 hål under en major.

Olof: 16 procent av alla andraslag på par 5-hål på PGA Tour förra året var över 300 yards.

Oskar: Det talet borde vara högre, då skulle det bli mer spännande att titta. Är det verkligen roligt att se långa drivar? Blir det inte ganska meningslöst att se om en drive flyger 280, 300 eller 320 meter? Ett skickligt slaget inspel däremot, gärna med en längre järnklubba, då snackar vi.
Jag menar. Hur många av historiens mest minnesvärda slag är drivar?

Olof: Över 70 procent var över 250 yards… visst var de siffrorna annorlunda förr i tiden men det är fortfarande långt in för att få en eagleputt. Skillnaden jämfört med 90- och 00-talet är ju att fler spelare attackerar mer. Kanske för att utrustningen tillåter dem, men också för att de förstått att det lönar sig.

Oskar: Det här har jag inte hårda siffror på, men mellan 250-275 yards finns det knappt en konkurrenskraftig tourspelare idag som inte går för green. Missförstå mig inte. Jag vill absolut se spelare gå för green på två, eller driva korta par 4-hål från tee. Men det är roligare om det verkligen är en unik förmåga att kunna göra det.

Jesper: Tyckte att Webb Simpson hade en poäng förra veckan då han sa att han inte är den som säljer biljetterna. Det gör istället Bryson, Rory, Brooks och de andra bombarna. Att se nån av dem banka på en boll är ju något speciellt, helt klart.
Men jag tycker Oskar har en poäng i att det är “för enkelt” att slå långt. Det ska vara en skicklighet några få besitter. I en drömvärld ska andra styrkor vara minst lika värdefulla. Men jag har ju lite svårt att se hur det ska gå till…

Oskar: Absolut, Webb Simpson lockar nog inte massorna till tv-rutan/publikleden. Men fasen vet om det är Rorys, Brysons eller Brooks drivar som gör det. För i så fall hade vi ju kunnat ge Kyle Berkshire och hans longdrivekollegor startplats i varje PGA Tour-tävling.

Eric: Webb Simpsons resonemang brister dock i att ingen kommer att märka någon skillnad på om Bryson slår 298 meter eller 308 meter från tee. Det kommer fortfarande se likadant ut på kroppsrörelsen. Att se någon slå långt på plats handlar ju inte om att följa något med blicken som landar 340 meter bort.

Oskar: Och som Eric var inne på tidigare. Det finns helt enkelt inte ytor nog för att bygga banor i den skala som skulle behövas för att utmana Bryson på ett intressant sätt idag och 50 procent av touren om 5-10 år om inget görs.

Olof: Jag vill också att se en vinnarscore på +1 i alla nio majors och järnfyror in mot greenerna. Men inte om det betyder att jag måste se Dustin Johnson puffa ut 240-skott från tee.

Eric: Jag tror i ärlighetens namn inte att någon vill vrida tillbaka klockan så långt. En kille som Dustin kommer alltid att ha fördel eftersom han är en brutalt skicklig golfare och atlet. Men om han slår 292 meter istället för 302 meter kan nog golfen leva med.

Olof: Om vi däremot bygger om banorna så att DJ kan mysa ut en järnfyra 240 för att allt längre än så är för riskfyllt. Så, samma utrustning där driveranvändandet begränsas med hjälp av bandesign. Vi vill se långa drivar, men det blir roligare och mer spännande ifall Rory slår två drivar på 72 hål och tio när han måste chansa för att ta ikapp.

Oskar: Håller med Eric och för protokollet vill jag säga att jag egentligen inte bryr mig om vad vinnarscoren är. Sålänge jag slipper se driver, kort järn/wedgeslag och putt på repeat i fyra timmar. Snaaaaaarrrrrrk.

Jesper: Fyra timmar av missade greener och chipp-enputt klarar jag mig också utan…

Eric: Jag vill inte se drive och järnåtta in på Augustas 13:e. Jag vill se ett klarare värde i att utmana hörnet med en välsvarvad draw eller fade. Och sedan ett andraslag in som får spelarna att svettas lite mer i händerna under en söndag.

Jesper: Jag håller med om det! Jag tycker det är viktigt är att man begränsar längden för banornas skull. Så att vi kan fortsätta se proffsen spela på de banor de alltid spelat. Och så länge inte jag straffas – med någon typ av lokal tourregel – är jag nöjd med deras arbete för att begränsa golfen.

Oskar: Jag tror framförallt inte att det kommer bli tråkigare för amatörer att spela golf bara för att proffsen skulle använda begränsad utrustning. Säg att jag ville köpa deras utrustning, visst, då kan jag göra det. Men för de flesta av oss kommer förlåtande egenskaper att vara guld och skillnaden mellan den golf de flesta av oss och tourspelarna spelar är tolv galaxer bred ändå.

Jesper: Men tror ni inte att vi kommer ha exakt samma problem om 5-10 år då? Att proffsen lärt sig hur den nya utrustningen ska användas, att utrustningstillverkarna hittar lösningar för att återigen ha samma längder som idag?

Oskar: Jag skulle säga att den katt- och råttalek som skett mellan regelmakare och utövare/tillverkare pågått egentligen sen spelets begynnelse. Problemet nu är bara att ingen riktigt tagit tag i det här på många år. Senaste riktigt relevanta förändringarna gällande trampolineffekt och storlek på driverhuvuden infördes för snart 20 år sen.

Olof: Det finns gott om plats för ett par fairwaybunkrar på Augustas 13:e. De har också råd att bygga dem och sedan lägga till några längre fram om några år ifall Bryson börjar slå för långt igen.

Jesper: Fyyy dig.

Oskar: Men att bygga om banor för att de ska fungera för en promille av sportens utövare känns bakvänt för mig. För även om Augusta National har råd, hur ska alla andra banor ha råd och varför ska deras medlemmar betala för detta när det bara ett fåtal tourproffs som är betjänta av förändringarna?

Eric: Om jag får önska så kan dessa fairwaybunkrar på Augustas 13:e i så fall ritas med samma musse pigg-öron som bunkern har på den där Disney-banan i Florida där touravslutningen gick förut.
Utrustningen kommer och går. Men Musse Pigg-bunkern på Disneys Magnolia Course består.

Olof: Det ni säger är att proffsen ska kasta dart med plastpilar från OKQ8 medan vi ska fortsätta med specialbeställda Stefan Lord-pilar i mjukt kolstål och fjärilsflights?

Oskar: Jag erkänner mig fullkomligt okunnig om dartscenen, men om det vore så att darttavlorna gick sönder varje gång Phil Taylor träffade mitten, ja, då skulle jag nog gärna se en förändring även där.

Eric: Finns det Musse Pigg-formade darttavlor?

Jesper: *Googlar “Stefan Lord”*

Eric: Finns det hål som blivit bättre av utrustningens utveckling? Japp. exempelvis Pebble Beach 18:e där spelarna nu kan frestas att gå på två. Tidigare var det i stort sett uteslutet och det handlade mest om sävliga transportslag fram till önskat nummer in.

Olof: Nej, antingen ändras det för alla, eller inte alls. Och amatörer skulle må bra av att slå lite kortare igen, och spela från en främre tee.

Jesper: Så. Vad har vi kommit fram till? Alla är rädda om banorna utom Olof, som hellre ser oss slå kortare.

Olof: Undrar nu eftersom jag inte riktigt vet. Men kommer de som valt att blir proffs få ställa upp med vanlig eller begränsad utrustning i klubbmästerskap?

Oskar: Det kommer vara en delikat fråga att avgöra från vilken nivå av proffstävlingar/elitamatörtävlingar som begränsad utrustning gäller.

Jesper: Vänta! NU trillade poletten ner. Olof vill att alla ska slå kortare, både proffs och amatörer? Och därför ska vi gå fram en teekula medan proffsen får kämpa mer? Det är jag ok med. Men alla banor måste ju då ändå byggas om, då fler tees framåt måste adderas…

Olof: Ja, eftersom ni inte vill ha smala landningsytor och fler bunkrar ser jag ingen annan utväg än att utrustningen för samtliga, proffs och amatörer, begränsas.

Oskar: Men i ett svenskt klubbmästerskap ser jag inget skäl att tvinga deltagare att använda begränsad utrustning.

Oskar: Vad är det främsta argumentet för att spelet blir tråkigare om proffs och amatörer har olika utrustning?

Jesper: Man vill kunna jämföra sig på lika villkor!

Oskar: Är det skälet att golf är kul för dig?

Jesper: Nej, det är väl att få komma ut från huset en stund. Att få vara för sig själv…

Eric: Det finns dock många exempel på hål som tvingats byggas om till det sämre just på grund av att vi lallare slår aningen längre än när de byggdes, och därmed ställer till med diverse säkerhetsproblem. Problemet är inte bara isolerat till proffsen på längre sikt om utrustningen fortsätter att utvecklas på den inslagna vägen.

Eric: Jag ser noll poäng i att jämföra mig med Dustin Johnson.  Jag vet att han är grym och jag är kass. Det behöver jag inte spela samma klubbor som honom för att få reda på.

Oskar: Dock tror jag att på amatörnivå sätter fysiska begränsningar stopp långt före det blir ett akut problem med att vi skulle slå för långt.

Jesper: Men är det inte KITTLANDE att försöka slå samma slag som honom för att åter inse att man är urusel?

Jesper: Alla plakat som visar varifrån någon slog något slag i någon tävling någon gång. Metallåtervinningen för samtliga.

Oskar: Absolut, men det kan du ju i en värld där han spelar med begränsad utrustning. Då kan du stå på 18:e på Pebble Beach med en järnfyra i handen, precis som Dustin och försöka nå upp på två! Och konfronteras med EXAKT samma utmaning som honom.

Olof: Vi måste spela på lika villkor och jag vill inte att Anton Karlsson kommer till Upsala GK:s KM, stoppar ner obegränsad utrustning i bagen och har wedge in på varje hål. Kanske är det för mycket begärt att Upsala ska peppra Karlssons landningsområden med bunkrar men att han ska ha ett yrkesset och ett vinna KM överlägset-set blir ju bara märkligt.

Oskar: Men det blir ändå en billigare, mer hållbar lösning än att bygga om tusentals banor världen över.

Olof: Och Pro-Am-tävlingar där Rory tvingas se sig utdriven av Tony Romo och Charles Barkley.

Oskar: När den dagen är kommen så kan jag gå med på att öppna upp diskussionen igen och konstatera att regeländringarna gjordes med lovikkavantarna på.

Jesper: Det låter ju visserligen som en ganska underhållande Pro-Am…

Eric: Alla dessa pengar och resurser som R&A och USGA allokerat enbart för att vi ska få se Charles Barkley driva ut Rory McIlroy under en pro-am. Avgå alla!

Olof: Jag vill avsluta med att svara på din fråga, Jesper. Ja, jag vill att alla ska slå kortare igen.


Text: Svensk Golf • 2021-02-08
TournyttR&ARedaktionen resonerarTournyttUSGA
Scroll to Top