Rory McIlroy tycker att resurserna som läggs på att stävja slaglängden är onödig. Foto: Getty images

Utrustning

McIlroy sågar distansrapporten: ”Slöseri av pengar och tid”

I samband med att R&A och USGA publicerade nästa steg i sitt projekt för att stävja slaglängd valde en av sportens största stjärnor att såga organisationernas prioriteringar.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-04

Under tisdagen meddelade USGA och R&A att de utvärderar möjliga regeländringar kopplat till utrustning, samtidigt som de undersöker saken vidare inom sex områden för att stävja slaglängden, främst på elitnivå.

LÄS MER: Så ska USGA och R&A kontrollera längden

Det här är nästa steg i de två organisationernas Distance Insights Report, som skildrar hur den ökade slaglängden påverkar sportens framtid.

Rory McIlroy är inte lika säker på att slaglängden är ett så stort problem. Detta då det enligt honom endast är 0,1 procent av världens golfare som berörs.
– De tittar på sporten genom en så liten lins, de försöker ändra något som avser 0,1 procent av golfarna. 99,9 procent av människorna som spelar golf gör det för nöjet, för underhållningen. De behöver inte bli tillsagda vilka klubbor eller bollar de ska använda, säger McIlroy under en presskonferens inför veckans Waste Management Phoenix Open.
– Vi måste göra den här sporten så enkel som möjligt för majoriteten av golfarna. Ärligt talat tycker jag ”Distance Insight Report” har varit ett stort slöseri av både tid och pengar, då pengarna de här rapporterna kostar skulle kunna fördelas betydligt bättre för att få människor att börja spela, introducera unga barn till sporten, introducera minoriteter till sporten.

R&A och USGA öppnade för att skapa en typ av lokal regel som endast gäller för proffs och amatörer på elitnivå. Ett sätt för varje enskild tävling att själv välja om speciella – mer begränsande– regler ska gälla. Det här är något Rory McIlroy är mer benägen att tycka om.
– Om de försöker göra sporten svårare för oss, om de skulle göra att större skicklighet krävs, skulle jag vara för det. Det tror jag gynnar den bättre spelaren, vilket jag känner att jag är. De sa något om en typ av lokal regel eller en uppdelning, men de måste ha i åtanke att vi är en så liten del av golfen. Det är den andra delen som spelar någon roll, det är där de ska lägga sitt fokus.

Rory McIlroy var inte klar med sin sågning där. I en TV-intervju efter presskonferensen sade han att hela projektet omgärdas av självgodhet.
– Ja, de är sportens väktare. Deras jobb är att se till att sporten lever vidare i hundratals år framåt. Men det här är fel sätt att göra det på, säger McIlroy.
– Det här är ett så litet problem sett till vad som egentligen händer i sporten. Det är gräsrötterna. Det är att få fler personer engagerade inom golfen. Det är där de ska spendera sina pengar, inte på en ”Distance Insight Report”.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-04
TournyttR&ARory McIlroyTournyttUSGAUtrustning
Scroll to Top