Patrick Reed på bekant mark, mitt i händelsernas centrum. Dock inte bara för sin seger i Farmers Insurance Open. Foto: Getty Images

Redaktionen resonerar

Fuskade Patrick Reed?

Svensk Golfs redaktionen diskuterar händelserna från Farmers Insurance Open och blåsvädret kring segraren Patrick Reed.

Text: Svensk Golf • 2021-02-01 Uppdaterad 2021-02-01

Under vinjetten Redaktionen resonerar diskuterar vi aktuella händelser från när och fjärran. Vill du också delta i diskussionen, mejla oss på info@svenskgolf.se eller ta kontakt med oss via sociala medier. Ge din åsikt, kritisera oss, håll med oss eller kom med förslag på ämnen du vill se oss dissekera på den här ytan i framtiden.

Fuskade Patrick Reed under tredje ronden av Farmers Insurance Open?

Eric Franzén, redaktionschef: En fråga jag verkligen hoppades att vi hade hört för sista gången efter Bahamas.

Jesper Johansson, digitalt ansvarig: Med tanke på att han inte straffades då kunde han ju lika gärna fortsätta. Och ”nja”, är väl mitt svar på om han fuskade. PGA Tour säger ju att han ”inte gjort något fel”. Case closed…

Oskar Åsgård, chefredaktör: Uppenbarligen gjorde han inte det enligt PGA Tour… men är det verkligen ”case closed”? Jag tycker att det finns några oerhört besvärande omständigheter för honom. Han säger själv i intervjun efter ronden att om bollen studsade (vilket han inte visste när han gjorde droppen) så kan den inte ha varit pluggad. Vi vet av tv-bilderna att bollen studsade och landade i det läge där Reed hittade den. I min värld talar omständigheterna för att han tog lättnad för en boll som inte var pluggad.

Eric: Varken vi, domaren på PGA Tour som hanterade situationen eller resten av golfvärlden har egentligen någon aning om hur bollen verkligen låg där. Bara Patrick Reed själv, och möjligen hans caddie, sitter på svaret där. Detta jobbiga frågetecken hade kunnat varit utagerat om han väntat in domaren innan bollen hade lyfts upp.

Jesper: Men tänk på speltempot!!!

Oskar: Ja, han satte verkligen domaren i en hopplös situation vilket man märkte när domaren kom dit och med stor förvåning insåg att han skulle bedöma om en boll var pluggad fast bollen inte längre låg i sitt ursprungliga läge utan hade flyttats några meter bort.

Jesper: Inte heller det är ju fusk enligt boken, som jag förstått det. Alltså att han flyttade bollen innan domaren kom.

Eric: Precis. Men det ger upphov till väldigt jobbiga frågetecken som vi konstaterade.

Oskar: Nej, just det är inte fusk. Men alla som tävlat vet att det inte är gängse sätt att göra det på. Normalt lyfter du ju upp bollen med två fingrar och lägger sedan tillbaka den om du vill att någon ska kunna ge sin bedömning av läget. Reed plockade upp den, la den i handen, joxade runt i gräset där bollen legat och flyttade undan bollen innan domaren kom dit. Det är ett tillvägagångssätt varken jag eller hans tourkollegor som uttalat sig verkar kunna förklara och för mig väcker det allvarliga frågetecken.

Eric: Och Reeds hela procedur skedde snabbare än John Dalys pre-shot rutin.

Jesper: Som Eric säger är det ju ingen som vet om Patrick Reed egentligen fuskade, utöver Patrick Reed och möjligtvis hans caddie. Men om det nu var så att han inte fuskade – med den historik han har av sandskyfflande och annat – hade han tjänat på att vänta in domaren, helt klart. Då hade alla fuskanklagelser istället riktats mot Rory

Eric: Trist att en sådan i övrigt golfmässigt stark seger för alltid kommer att överskuggas av en asterisk i kolumnen bredvid.

Oskar: Enig om det. Reed gör det verkligen inte lätt för sig. Att han trots det som hände kunde gå ut och spela så bra som han gjorde under finalronden är förbluffande och han är i många avseenden en gudabenådad golfspelare. Det där närspelet hade nog rentav Seve Ballesteros sneglat på med en uppskattande nickning.

Jesper: Trist å trist… Patrick Reed BEHÖVS på touren. Alla bra historier har en skurk att studsa emot.

Eric: Han har en förmåga att kunna vinna på helt skilda typer av banor. Ett spel som reser förbaskat bra, helt enkelt.

Oskar: Och på tal om det sitter han i skrivande stund på ett plan till Saudiarabien och King Abdullah Economic City för veckans ET-tävling. Vet vi något om de tänker köra lägesförbättring där?

Jesper: Finns ju sand att flytta på om inte annat…

Eric: Det är nog det minsta frågetecknet som omgärdar just den tävlingen…

Så, för att summera. Fuskade Patrick Reed?

Oskar: Ja, men touren benådade honom omgående.
Eric: Nja.
Jesper: Nja.

Något annat du tar med dig från helgen?

Eric: Att det är svårt att inte fundera på hur bra Torrey Pines skulle kunna vara egentligen sett till markens läge samt de korsande ravinerna och klippavsatserna, som inte kommer in i spel som man drömmer om att de borde göra.

Oskar: Att Viktor Hovland, trots en svag avslutning i söndags, håller på att växa in i rollen som en fullkomlig superstjärna. För tre år sen visste ingen vem han var och igår kunde han ha mycket väl ha vunnit sin tredje PGA Tour-seger på mindre än tolv månader. 23 år ung och med ett spel tee till green som för tankarna till Lee Westwood och andra gudabenådade ballstrikers. Jag är all-in på Hovland på alla sätt. Aldrig förr har hjärtat i sportsammanhang klappat för en norrman på det här viset!

Jesper: Tony Finau med ytterligare en topp 10-placering och att Henrik Norlander nu är Sveriges största hopp på herrsidan. Vilket väl säger något om hans egna fina spel, men också något om hur svensk herrgolf mår för tillfället…


Vad tycker du om helgens händelser, och har du något du vill att vi tar upp i ett kommande redaktionssnack? Mejla oss gemensamt på info@svenskgolf.se eller individuellt på oskar.asgard@svenskgolf.se, jesper.johansson@svenskgolf.se eller eric.franzen@svenskgolf.se.Text: Svensk Golf • 2021-02-01
TournyttFarmers Insurance OpenHenrik NorlanderPatrick ReedRedaktionen resonerarTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen