Annika Sörenstam har uttalat sig efter att ha mottagit Presidentens frihetsmedalj. Foto: Getty images

Tournytt

Sörenstam ångrar inte att hon mottog medaljen av Trump

Annika Sörenstam har för första gången uttalat sig om Presidentens frihetsmedalj, som hon tog emot i svallvågorna av stormningen av Kapitolium.

Text: Jesper Johansson • 2021-01-19 Uppdaterad 2021-01-19

Ungefär 24 timmar efter att Kapitolium stormades i Washington, USA, befann sig Annika Sörenstam i samma stad. Anledningen var att hon skulle ta emot Presidentens frihetsmedalj av Donald Trump, som kritiserats hårt efter kravallerna.

På grund av detta kritiserades även Annika Sörenstam, som egentligen skulle motta Presidentens frihetsmedalj i mars 2020. Men pandemin gjorde att ceremonin sköts framåt i tiden. Till dagen efter vad som kallats en ”inhemsk terrorattack mot demokratin”.

Många ansåg att Annika Sörenstam skulle ta avstånd från Donald Trump genom att inte ta emot medaljen, som är den högsta civila ordern i USA. Nu har Sörenstam uttalat sig för första gången sedan medaljceremonin. Hon ångrar dock ingenting, även om hon kallade dagen innan för en ”mörk dag i den amerikanska historien” under en intervju med Golf Channel.
– När jag ser tillbaka på det tvekar jag inte. Jag gillar att blicka framåt, inte lägga energi på vad som kunde ha varit. Jag har förstås hört från många människor, hört många åsikter och fått många kommentarer. Jag hör klart och tydligt vad de människorna säger. Jag förstår att de ser det annorlunda. Men jag lyssnar och omfamnar allas åsikter, säger Sörenstam.

Annika Sörenstam, Gary Player och Babe Didrikson Zaharias (postumt) mottog medaljen. När hon fick frågan om det verkligen var läge att träffa President Trump dagen efter en attack där flera omkom svarade Sörenstam att det handlar om att skapa nya möjligheter framgent, snarare än vad som hänt tidigare.
– Jag är inte en person som ångrar mig. Det skulle ha skett i mars 2020 och när man ser tillbaka på medaljen handlar det om människorna som fått den genom historien. Jag vill inte spendera energi genom att titta bakåt, jag vill spendera min energi framåt, fortsätta öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer över hela världen, säger Sörenstam.


Text: Jesper Johansson • 2021-01-19
TournyttAnnika SörenstamDonald TrumpTournytt
Scroll to Top