Joaquin Niemann har sedan november spelat med ett vitt band på kepsen. En symbol för insamlingen till den dyra medicinen. Foto: Getty images

PGA Tour

Niemanns insamling snart klar – finansierar medicin för 17,4 miljoner kronor

22-årige Joaquin Niemann har sedan november haft en stor anledning att prestera på golfbanan. Hans resultat har inneburit insamlade pengar till hans allvarligt sjuke kusin.

Text: Jesper Johansson • 2021-01-13

Joaquin Niemann var nära att vinna förra veckans Tournament of Champions, men han föll i särspel mot Harris English. Den här veckan deltar han i Sony Open och han fortsätter jaga karriärens andra PGA Tour-seger.

Men chilenaren jagar också ett helt annat mål.
I november meddelade Niemann att hans kusin diagnostiserats med en ovanligt nervsjukdom som leder att musklerna försvinner. De flesta spädbarn med den här sjukdomen överlever inte de första åren i livet och för att bota detta måste man använda sig av en extremt dyr medicin, varje injektion kostar 2,1 miljoner dollar – 17,5 miljoner kronor.

I samband med att Niemann pratade om detta meddelade han också att han startat en insamling för att finansiera medicinen. Han valde själv att skänka sina vinstpengar från Mayakoba Golf Classic i december och pengar per birdie och eagle i RSM Classic innan säsongen avslutades.
Sedan dess har dock en hel del hänt med den där insamlingen. Inför veckans Sony Open meddelade 22-åringen att den första injektionen snart är finansierad.
– Jag ser tillbaka på den fina support jag fick av touren, speciellt i Mexiko – där de donerade 100 000 dollar till Rafita (kusinen). Det var otroligt att se.
– Vi har 95–97 procent av målet så jag är väldigt glad över det och hur det kan hjälpa honom framöver, säger Niemann.

Ett behjärtansvärt initiativ från den unge spelaren som trots detta över sig kunnat spela riktigt fin golf, vilket vi fick se med andraplatsen förra veckan. När han lyckats nå målet och samla in pengarna till sin kusin är det dags att fokusera ännu mer på sig själv och sin egen golf. Och Niemann har ett extremt högt inställt mål.
– Jag hoppas att jag någon dag blir världsetta. Jag måste då börja vinna fler tävlingar och förhoppningsvis även majors, säger Niemann som under de två första varven av veckans tävling spelar tillsammans med Sergio Garcia och Hideki Matusyama.

Niemanns motivation: Spelar för allvarligt sjuk kusin


Text: Jesper Johansson • 2021-01-13
TournyttJoaquin NiemannPGA TourTournytt
Scroll to Top