Harris English lyckades klamra sig fast i delad ledning efter en stark räddning av par på 18. Foto: Getty Images.

PGA Tour

Dramatiken tätnar på Maui

Ett stökigt andraslag på 18 och en granskad regelsituation på nian höjde spänningen under lördagens spel i Sentry Tournament of Champions.

Text: Eric Franzén • 2021-01-10 Uppdaterad 2021-01-10

Harris English 47 hål långa bogeyfria svit såg för ett ögonblick ut att brytas under den sista akten av tredje speldagen. Detta efter att hans järnfyra trycktes vänster vid andraslaget på Kapaluas avslutande par 5, rakt ned i den tjocka ruffen i pliktområdet bredvid greenen. Men efter att en funktionär snabbt hittat bollen kunde English jobba ut en trygg wedge.

När femteslaget rullade ned i hålet och säkrade paret kunde English se tillbaka på en lördag där han totalt sänkt strax över 138 meter putt på Kapaluas böljande greener.
Nu väntar en pressande avslutning för 31-åringen från Georgia. Hans andra och senaste triumf på PGA Tour kom 2013, vilket lämnar en knappt åtta år lång segertorka som Harris är angelägen att bryta. Mellan honom och detta åtråvärda mål står först en fjärde speldag i ledarboll, vilket han inte gått i sedan 2015. 

–  Tålamod kommer att vara nyckeln under morgondagen. Jag vet att scorerna kommer att vara låga och att det kommer att krävas en bra rond. Jag vet att det kommer att bli tufft att vinna. Det är alltid svårt att göra segra härute och du kan bara hålla fast vid din spelplan och utföra den. Jag kommer att göra det i morgon och ge allt jag har, säger Harris English efter lördagens 65-rond.

English delar ledningen på 21 under par med Ryan Palmer. 44-åringen från Texas noterade veckans hittills lägsta rond när han betade av lördagens spel på 64 slag, nio under par. Innan scorekortet signerades fick Palmer redogöra för en händelse på nio hålet, där han sparkat undan en torva utanför greenen efter en mindre lyckad chip, innan hans egen boll varit i vila. Efter att domaren tagit del av Palmers beskrivning av händelsen ansågs han inte haft för intention att “avsiktligt flytta föremål eller förändra förhållanden för att påverka en boll i rörelse” (regel 11:3). 

– Jag var tvungen att se videon på händelsen två gånger för att förstå vad domaren pratade om. Jag förklarade för John [Munch, domare på PGA Tour, reds anm] om att jag valde fel wedge för slaget och sedan i ren frustration sparkade till torvan, och bollen stannade en och en halv meter ifrån mig. Och sett till reglerna hade jag ingen intention att bryta mot dem eftersom bollen omöjligtvis kunde stannat i närheten av där jag var, förklarade Ryan Palmer.

Lördagens 64-rond bottnade både i ett starkt långt spel och att Palmer verkligen börjat hitta linjerna på Kapulas greener. Under söndagen tar han upp jakten på sin femte seger på PGA Tour. Den senaste kom i lagtävlingen i New Orleans under 2019. Dessförinnan får vi leta oss tillbaka till 2010 års Sony Open för att hitta Palmers färskaste titel i vanligt slagspelsformat.
– Under söndagen kommer det att finnas mer anspänning hos mig och de andra i täten. Men jag vet att jag måste gå ut och skjuta ytterligare en låg runda och spela mitt spel, säger Palmer. 

Palmer och English har dock bara ett slags marginal ned till tvåan Collin Morikawa, som successivt jobbat sig upp för ledartavlan under spelets gång. 2020 års segrare i PGA Championship noterade 65 slag under lördagens rond. 

– Jag drev inte bollen lika bra som under de tidigare dagarna, men slog ändå några riktigt bra slag där ute och sänkte några puttar. Jag fick se Ryan Palmer [som gick i samma boll, reds anm] göra ett gäng birdies vilket hjälpte för att skapa momentum, säger Collin Morikawa.

Toppen av ledartavlan:


Text: Eric Franzén • 2021-01-10
TournyttColin MorikawaHarris EnglishPGA TourRyan Palmer
Rulla till toppen