Mike Whan kommer att lämna sitt uppdrag som LPGA-komissionär. Foto: Getty images

Tournytt

LPGA-chefen lämnar efter 11 år

Få personer har det senaste decenniet varit viktigare för damgolfen än Mike Whan. Nu lämnar han sitt arbete inom LPGA.

Text: Jesper Johansson • 2021-01-07

LPGA-kommissionären Mike Whan kommer någon gång under 2020 att lämna sitt uppdrag. Detta meddelade han under onsdagen. Whan har varit högste chefen för damernas största golftour i elva år och det är än så länge oklart när han kommer lämna sitt uppdrag, även om det kommer ske under 2021.

I ett brev till de anställda inom LPGA, spelarna och sponsorerna, skriver amerikanen att han kommit fram till beslutet att lämna sitt uppdrag efter många månaders grubblerier.
– Jag skulle inte lämna LPGA om jag trodde att framtiden var osäker eller inte var på väg åt rätt håll. Faktum är att även efter de utmaningarna vi hade 2020, aldrig varit ekonomiskt mer säkra, vi har aldrig haft så många talanger inom ledarskap och aldrig varit mer ankrade inom sponsorer över hela världen. LPGA är på väg mot ännu högre höjder och därför ser jag fram emot att ge stafettpinnen till nästa ledare över den här organisationen, säger Mike Whan.

När Mike Whan tog över som ansvarig för LPGA år 2010 hade touren totalt 24 officiella tävlingar och en total tävlingssumma på 41,4 miljoner dollar. 2021, ett år efter en katastrofal pandemi, anordnas 34 tävlingar för världens bästa damspelare och prissumman är rekordhöga 76,45 miljoner dollar.

Vem som efterträder Mike Whan är fortsatt osäkert. En kommitté ska sättas ihop för att hitta nästa person på positionen. Något som däremot är säkert är att det är stora skor att fylla för näste person. Vicki Goetze-Ackerman är president för LPGA Players. Hon säger så här om nyheten.
– Mike var rätt ledare vid rätt tillfälle. Han byggde upp den här touren iden och han skapade en ny bild av framtiden genom att skapa nya tävlingar, hitta nya sponsorer och ett nytt värde gällande jämställdhet och mångfald. Han har den där ovanliga egenskapen att få människor från alla åldrar och bakgrunder att bli exalterade över hans vision. Vi är tacksamma för hans ledarskap de senaste elva åren och han kommer vara en talesperson för LPGA långt efter att han slutar, säger hon.

Sörenstam öppnar för spel i majors


Text: Jesper Johansson • 2021-01-07
TournyttLPGA TourMike WhanTournytt
Scroll to Top