Annika Sörenstam har siktet inställt på att spela tävlingsgolf igen. Foto: Getty images

Tournytt

Sörenstam öppnar för spel i majors

Det har gått tolv år sedan Annika Sörenstam la sin bag på hyllan. Men nu är hon sugen på att ta ner den igen. Framför allt för att göra sina barn stolta.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-21 Uppdaterad 2020-12-21

2008 la Annika Sörenstam klubborna på hyllan. Tio år därefter spelades den första upplagan av US Senior Womens Open. Då sa svenskan att hon inte planerade att spela i majorn med anledningen att hon inte hade åldern inne. Nu är tonerna annorlunda.
– Jag är inte för ung längre, säger Sörenstam som fyllde 50 i oktober.

Annika Sörenstam har meddelat att hon kommer delta i en LPGA Tour-tävling i januari. Men hon gör det som en av ”kändisarna” i tävlingen som har två olika startfält. Så det är ingen riktig comeback i tävling. Men det finns mycket som tyder på att hon i mitten av augusti 2021 tävlar professionellt för första gången på 13 år. Då spelas nämligen den där majortävlingen på Brooklawn Country Club i Connecticut.
– När jag gick i pension var jag klar med min karriär. Jag hade åstadkommit vad jag ville och jag behövde få lite utrymme till golfen. Men nu har det gått 12 år och jag börjar få lite känsla tillbaka för tävling och känner inte pressen längre. Jag behöver inte gå runt på 59 slag, den känslan sliter på dig. Nu vill jag börja spela lite, jag är redo att låta klubborna tala, säger svenska legendaren till Golf Channel.

Annika Sörenstam har förstås fullt upp med andra uppdrag hon tagit sig an. Hon blev nyligen vald president i International Golf Federation. Hon ska vara kapten för juniorlaget i Solheim Cup under hösten.
Hon är också värd för proffstävlingen som spelas på Vallda i juni. Och vem vet, kanske kan vi se henne där som en av de tävlande… Hon lär ju behöva tävla lite innan hon gör comeback i majorsammanhang. För att träna upp sin förmåga är hon väl medveten om är ett måste.
– Helt ärligt så är golf inte riktigt lika roligt med tanke på att jag minns hur det brukade låta. Jag minns hur det brukade se ut och jag minns hur långt bollen brukade flyga. Helt plötsligt har jag mycket längre klubbor in. Man måste ha en annan attityd. Man tänker att man kan klara av det men sen inser man att man är 50 år och att man inte kan förvänta sig samma resultat som när man är 35. Men ibland gör jag det. Det är mitt problem, säger Sörenstam.

En stor anledning till att Annika Sörenstam inte spelat tävlingsgolf sedan 2008 är förstås hennes ännu viktigare uppdrag att vara en bra mamma. Men Ava och Will, som barnen heter, har ännu inte sett vad sin mamma klarar av att göra med en golfboll. Och med sonen Wills nyupptäckta golfintresse fick också Annika Sörenstam ett sug att spela igen.
– Jag skulle älska att spela bra framför dem. Jag vill att de ska vara stolta över mig men det viktigaste är att jag vill visa dem att om man har passion för något, om man jobbar hårt för något och om man vill bli bra på något – så måste man lägga ner tiden det krävs. Man kan inte ta något piller och från ingenstans vara bra. Det krävs engagemang och det är vad jag vill att de ska se.


Text: Jesper Johansson • 2020-12-21
TournyttAnnika SörenstamLPGA TourTournyttUS Open
Scroll to Top