Jin Young Ko svarade för en urstark avslutning på 2020 års LPGA-säsong och slutade året på topp. /Foto: Getty Images

LPGA

Otrolig avslutning av världsettan

Jin Young Ko var obeveklig när tourfinalen skulle avgöras och vann med bekväma fem slags marginal. Hon toppade också penninglistan, trots bara fyra starter i år.

Text: Oskar Åsgård • 2020-12-20 Uppdaterad 2020-12-21

Att Jin Young Ko är en gudabenådad golfspelare visste vi. Men avslutningen på årets LPGA-säsong var en osannolik uppvisning av världsettan, som tog farväl av 2020 i stil. Med en sällsynt birdie på det tuffa 18:e hålet på Tiburón Golf Club och en slängkyss mot himlen.

Utan att veta bakgrunden låter det förstås inte alls osannolikt att världsettan vinner tourfinalen. Men då måste man väga in att Jin Young Ko spelade sin första tävling på årets LPGA-toursäsong för en månad sen.

På grund av pandemin har Ko valt att spela sin tourgolf i hemlandet Sydkorea, där hon gjort sex starter på KLPGA. Men trots att LPGA återupptog säsongen i juli har Ko lyst med sin frånvaro, såväl i vanliga tourtävlingar som i majors.
Fram till slutet av november.

Sedan dess har hon sytt ihop resultatraden 34-5-2-1. Innan andraplatsen i US Women’s Open förra veckan var Ko inte ens kvalificerad för veckans CME Group Tour Championship. Men med söndagens seger var hennes insatser tillräckliga för att på blott fyra starter toppa årets penninglista före landsmanninorna Sei Young Kim och Inbee Park.

– Jag kan fortfarande inte tro att jag ens är här och har vunnit den här tävlingen, sa Jin Young Ko direkt efter ronden.

Jin Young Ko befäste sin position som världsetta. /Foto: Getty Images

Hon började finalronden ett slag bakom världstvåan Sei Young Kim. Efter tio hål var de lika. Men då kopplade Ko i en högre växel och tryckte gaspedalen i botten.

Fem birdies sista sju hålen, en fullkomlig uppvisning där hennes järnspel höll högsta klass och trots att ledningen var bekväma fyra slag när hon slog inspelet på sista hålet var siktet rakt på flaggan och bollen stannade knappt tre meter ifrån hål på det långa par 4-hålet.

Segermarginalen skrevs till fem slag före Kim och Hannah Green.

Segern var 25-åringens sjunde på LPGA-touren och inbringade hennes största prischeck hittills i karriären med hisnande 1,1 miljoner dollar (drygt 9 miljoner kronor).

Det märkligaste av allt? Ko kände sig inte bekväm med sin sving.

– Den är inte perfekt just nu. Men en sving är bara en sving. Du behöver inte försöka göra svingen perfekt på banan, bara känna det i kroppen och köra på, konstaterade Ko.

Hon erkände också med ett leende att den stora förstaprischecken funnits i bakhuvudet under finalronden. Särskilt som hon redan har ett väldigt tydligt ändamål att spendera pengarna på.

Ko har nämligen en tid letat efter ett hus i Frisco, Texas, och bestämt sig för att göra slag i saken om hon spelade hem veckans tävling.

Stark upphämtning av Sagström

Anna Nordqvist avslutade säsongen med en 70-rond, som gav delad tiondeplats på -8 (tio slag bakom Ko) vilket också var bäst av de fyra svenskorna i fältet den här veckan. Madelene Sagström, vår enda svenska segrarinna på LPGA-touren 2020, svarade för den bästa helgen av svenskorna (68-69) vilket tog henne till en delad 13:e plats.

Linnea Ström avslutade touråret med 72 slag och slutade delad 38:a, medan Pernilla Lindberg slutade delad 59:a efter en 73-rond.

Tidigare i veckan offentliggjordes schemat för 2021 års LPGA-säsong, som börjar den 21 januari med Diamond Resorts Tournament of Champions där Sagström är kvalificerad tack vare sin seger i Gainbridge LPGA at Boca Rio tidigare i år. För övriga LPGA-svenskor dröjer det nu till slutet av februari innan den första tourstarten 2021 väntar.

Klicka här för att se en fullständig resultatlista i CME Group Tour Championship.Text: Oskar Åsgård • 2020-12-20
TournyttAnna NordqvistJin-Young KoLinnea StrömLPGA TourMadelene SagströmPernilla LindbergSei Young KimTournytt
Rulla till toppen