Sami Välimäki är bäste rookie på European Tour 2020. Foto: Getty images

European Tour

Välimäki årets rookie på European Tour

För första gången i historien har en finsk spelare utsetts till årets rookie.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-15 Uppdaterad 2020-12-15

Finske Sami Välimäki har utsetts till European Tours ”Rookie of the Year” efter ett imponerande år med sin första seger på touren i mars och ett fint resultat i tourfinalen förra veckan.

22-åringens första säsong innebar hela sju topp-10-placeringar och en seger i Oman Open i mars. Han slutade tvåa i Wales och topp-5 i förra veckans final, vilket gjorde att han till slut blev elva på Race to Dubai-rankingen.

Välimäki tog en plats på European Tour genom kvalskolan förra året och det krävdes bara sex starter innan han hade vunnit på touren. Efter det fyra månader långa, ofrivilliga, uppehållet på grund av pandemin tog finske spelaren upp spelet precis var han lämnade det med två raka topp-10-placeringar.
– Jag är överlycklig över att ha vunnit det här priset. Det blev under året ett mål för mig att nå, speciellt inför sista veckan i Dubai. Så det är en otrolig känsla att avsluta starkt 2020 och bli förste finske spelaren att motta det här priset, säger Välimäki till European Tour.
– Jag fick en drömstart på säsongen med den tidiga vinsten i Oman och sen pausades allt bara någon vecka därefter. Jag är stolt över hur jag gjorde spelade när golfen väl återupptogs, framför allt under förra veckans DP World Tour Championship. Att vinna en tävling var mitt mål med året och att få det här priset är otroligt.

Sami Välimäki finns nu på samma lista som en rad andra storstjärnor genom åren. Nick Faldo (1977), Martin Kaymer (2007), Brooks Koepka (2014) och Jon Rahm (2017) har alla vunnit priset. Den kvartetten har också en annan sak gemensamt: De har alla varit rankade etta i världen.
Kanske kan det vara något även Sami Välimäki lyckas med. Det återstår att se…


Text: Jesper Johansson • 2020-12-15
TournyttEuropean TourSami VälimäkiTournytt
Scroll to Top