Sophia Popov fick ingen inbjudan till tourfinalen trots en majorseger. Natalie Gulbis däremot, som inte klarat en enda kvalgräns, fick en plats i tävlingen. Foto: Getty images

LPGA Tour

Märkliga beslutet: Gulbis valdes framför majorvinnare

I veckan ska LPGA Tours säsongslånga tävling avgöras. Detta utan att en av årets majorvinnare, Sophia Popov, får vara med.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-15 Uppdaterad 2020-12-15

LPGA Tour ska i veckan avgöra sin säsongslånga ranking, Race to CME Globe. CME Group Tour Championship, som tourfinalen heter, ska kora säsongens bästa spelare på LPGA Tour men det finns en del frågetecken i startfältet. Den största undran som golfvärldens supportrar har är: ”Var är Sophia Popov?”

Tyskan tog i somras hem Women’s British Open, eller AIG Women’s Open som tävling numera heter, på Royal Troon. Hon såg ut att komma från ingenstans för att efter fyra svårspelade dagar i Skottland ha tagit sin första majorseger. Det var också hennes första seger i en tävling som räknas på LPGA Tour, under karantänmånaderna spelade hon på en tour långt där under gräddhyllan.

Efter majorsegern började hon dock spela ett fullt schema på LPGA Tour. Hon har också gjort det ganska bra. Popov har inte missat någon kvalgräns i de sju tävlingar hon spelat. Hon har som sämst varit 57:a. Som bäst slutade hon på en 15:e plats i Pelican Womens Championship. Därefter har hon en 33:e plats i Volunteers of America Classic för två veckor sedan och en delad 40:e-plats i helgens US Women’s Open.

Fina stabila resultat som borde gett henne en plats i finalen. Och även om hon inte var medlem på LPGA Tour när hon vann sin major i somras borde kanske poängen räknas in ändå, med tanke på att det är just en major?

Det som gör hennes frånvaro än mer konstig är att tävlingens sponsor, CME, delat ut två sponsorinbjudningar. Alltså till två spelare som de vill ha med i tävlingen, trots att de inte kvalat in på ett korrekt sätt.

Det givna valet hade förstås varit att ge en av de två platserna till Sophia Popov. Men CME har tänkt annorlunda.

Istället har Sarah Kemp fått den ena platsen. Hon har under säsongen spelat 15 tävlingar. Hon har missat cutten i nio av dem…

Den andra spelaren som fått en inbjudan är än mer förvånande: Natalie Gulbis.

Amerikanskan har under året startat sex tävlingar. I fem av dem missade hon cutten. I den sista kunde hon inte spela klart det andra varvet på grund av skada.
Natalie Gulbis har alltså inte kvalat in till helgspel i en enda start 2020. Trots det är hon med i årets tourfinal.

Som tur är för Natalie Gulbis kommer hon nu klara en kvalgräns i år. Tourfinalen med sina 70 spelare låter nämligen alla spela de fyra varven. Frågan är bara hur långt ifrån segerstriden hon kommer vara.

Huvudsponsorn CME gör förstås som de vill med sina sponsorinbjudningar. Det är så det fungerar med just inbjudningar. Men med tanke på reaktionerna över valet av Gulbis före Popov i sociala medier kan det här ha varit ett misstag…


Text: Jesper Johansson • 2020-12-15
TournyttLPGA TourNatalie GulbisSophia PopovTournytt
Rulla till toppen