A Lim Kim poserar med trofén efter att ha vunnit den 75:e upplagan av US Women's Open. Foto: Getty images

US Women's Open

Kim oväntad vinnare av US Women’s Open

A Lim Kim hade aldrig tidigare spelat tävlingsgolf i USA. Nu är hon majorvinnare.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-14

Lägg namnet A Lim Kim på minnet. Sydkoreanskan, som till vardags spelar på koreanska KLPGA Tour, har nu tagit sin första majorseger. I sin allra första tävling i USA.

Kim inledde den sista ronden av årets US Women’s Open ett över par, fem slag bakom ledande japanskan Hinako Shibuno. Länge såg hon ut att ha ett fint resultat på gång, även om segern var en god bit bort.
Under den avslutande ronden gjorde hon tre birdies på de första åtta hålen för att därmed vara två under par. Hon var då fortfarande en bit ifrån täten och när hon inledde de avslutande nio hålen med två raka bogeys, ja då såg segerchanserna definitivt ut att vara långt borta.

Men Champions Golf Club och vädret i Houston, Texas, bjöd på svåra förhållanden under den sista – redan uppskjutna – ronden. Kalla vindar och extremt svåra flaggplaceringar gjorde att det inte var någon enkel säck att knyta ihop för Amy Olson eller Hinaki Shibuno i ledarbollen. Med birdies på hål 16, 17 och 18 (vilket Kim var den enda spelaren att lyckas med under hela tävlingen) var hon helt plötsligt tre under par och i ledningen i klubbhuset. En ledning som skulle visa sig bli ointaglig när de jagande spelarna i ledarbollen inte kunde matcha Kims birdietempo på slutet.
– Ärligt talat var jag besviken efter tredjeronden. Jag bestämde mig för att vara aggressiv och attackera pinnarna och jag är så glad att jag lyckades idag, sa 25-åringen i sin segerintervju.

Att A Lim Kim skulle vinna den här speciella majorn och guldmedaljen nu uppkallad efter framlidne Mickey Wright var det inte många som trodde på förhand.

Kim spelar till vardags på den koreanska touren som visserligen är extremt stark men också spelas på banor oftast långt ifrån de amerikanska i stilen. A Lim Kim hade aldrig tidigare spelat tävlingsgolf i USA. Hon visste inte riktigt vad hon kunde vänta sig av ett US Women’s Open. I sin segerintervju berättade hon vad andra spelare berättat för henne.
– Jag hade hört att fairways i USA är väldigt breda, vilket då var vad jag förväntade mig. Men det här var ju något helt annat med svår ruff och mycket träd omkring hålen. Jag är så tacksam över att jag kunde ta mig hit i tid för att förbereda mig inför den här majorn.

A Lim Kim är ett namn att komma ihåg, precis som hon själv lär lägga årets speciella major i ett alldeles särskilt bankfack långt bak i minnet. Hon kommer förstås inte glömma det. Kanske kan hon snart också formulera vad hon känner.
– Jag trodde aldrig att jag ens skulle vara med i ett US Open… Jag kan inte beskriva det som hänt ännu, men jag hoppas kunna göra det när den här dagen lider mot sitt slut, avslutade Kim i sin segerintervju.

Bästa svenskor i majorn blev amatören Maja Stark och Linnea Ström. De båda slutade på en delad 13:e-plats.

Stark efter nya amatörrekordet: ”Svinkul!”


Text: Jesper Johansson • 2020-12-14
TournyttA Lim KimKLPGALPGA TourTournyttUS Women's Open
Scroll to Top