TUNG TITEL. Lee Westwood och flickvännen/caddien Helen Storey fick en nervös väntan innan de kunde njuta av Race to Dubai-segern. FOTO:Getty Images

European Tour

Veteranen Westwood Europaetta – igen

Det blev dramatiskt och dubbelt engelskt när Europatouren avslutade säsongen. Matthew Fitzpatrick vann tourfinalen, veteranen Lee Westwood tog hem Race to Dubai.

Text: Bo Steffensen • 2020-12-13 Uppdaterad 2020-12-15

Två pokaler skulle delas ut i Dubai när Europatouren avslutade säsongen. En till tourfinalens segrare och en till de slutliga segraren i Race to Dubai, totalrankingen för säsongen.

47-årige Lee Westwood kom till Dubai med ryggsmärtor. Han visste inte ens om han skulle kunna spela. Han fick behandling under veckan och kom till start.

Nu står han där med sin tredje Race to Dubai-seger. Tjugo år efter den första.
– Jag har lite svårt att ta in detta just nu. Det har varit ett tufft år av många anledningar. Det går inte lättare. Jag blir inte yngre men jag älskar att spela golf och att spela i de här stora tävlingarna, sa Westwood efteråt.

Lee Westwood har jobbat hårt de senaste åren och slutar alltså året som Europaetta. Nästa år börjar poängräkningen till Ryder Cup som går i USA i september md Padraig Harrington som Europas kapten. Och en Europaetta borde väl vara given i det laget?
– Det ska jag vara om jag får vara med igen. Jag hoppas att jag ska bli erbjuden kapensskapet nästa gång. Det är gott att se alla de här unga killarna spela, de sliter sönder en där ute. Men om jag tar mig in i Ryder Cup ska jag ge allt och vara beredd när det kommer, sa Westwood.

.

Dubbelt engelskt. Lee Westwood och Matthew Fitzpatrick poserar glatt med sina troféer. FOTO: Getty Images

.

Matthew Fitzpatrick fick en perfekt start på årets sista runda. Han gjorde birdies de fyra första hålen och skaffade sig en tidig lucka. Efter nio spelade hål var han tre slag före Patrick Reed och Lee Westwood som delade andraplatsen.

För att Fitzpatrick även skulle vinna Race to Dubai, alltså tourens totalranking för säsongen, krävdes dock att Reed slutade fyra eller sämre samtidigt som Westwood blev trea eller sämre.

För Reed, som kom till Dubai som rankingetta och visat upp ett makalöst närspel under veckan, räckte det med en andraplats för att ta hem totalsegern – förutsatt att Lee Westwood inte gick och vann tourfinalen.

Och där fanns Sami Välimäki, Laurie Canter och Viktor Hovland som också ville avsluta säsongen med en seger i den penningstinna finaltävlingen. En vinst skulle ge tre miljoner dollar (drygt 25 miljoner kronor) av tävlingens totala prispott på åtta miljoner dollar.

En totalseger i Race to Dubai var dessutom värd två miljoner dollar (cirka 17 miljoner kronor).

En dubbel skulle alltså ge drygt 42 miljoner kronor in på kontot.

Så det fanns en del att spela om, och en hel del matematik att hålla reda på, när sista nio började.

Med fyra hål kvar att spela för Fitzpatrick och Canter i ledarbollen är Fitzpatrick (–16) två slag före Patrick Reed (–14) och bakom dem Westwood, Välimäki, Hovland och Canter på –13. I det läget var Reed Race to Dubai-etta. Ett par minuter senare gjorde han en bogey samtidigt som Canter gjorde birdie och plötsligt var Fitzpatrick i dubbel ledning. Med två hål kvar.

Westwood är klar i klubbhuset på –14. Skulle han sluta ensam tvåa och Reed tappar så vinner han Race to Dubai.

Reed avslutar med två bogeys och en birdie och faller ner till delad tredje plats. Fitzpatrick och Canter har också problem på 17:e, par 3-hålet med ö-greenen. Bogey respektive dubbel.

Westwood svettas nervöst i klubbhuset.

När Fitzpatrick slår ut på 18 är han ett före Westwood – som nu är ensam tvåa. Det enda som kan stoppa 47-årige Westwood från att vinna Race to Dubai, för tredje gången, är en eagle av Laurie Canter på det avslutande klassiska par 5-hålet.

Westwood tar en ny klunk från vattenflaskan.

Canter drar sitt andraslag upp på läktaren bakom green. Matthew Fitzpatrick gör sitt par och vinner tourfinalen. Lee Westwood vinner Race to Dubai.
– Det var ett slit i dag. Jag tänkte på min familj och mitt team, allt hårt jobb som de lagt ner för mig och att vinna för dem är fantastiskt. Sista nio handlade det mest om att föröka göra par och behålla den ledning som jag fick tidigt, sa Matthew Fitzpatrick efter segern.

Han var också imponerad av den drygt tjugo år äldre Lee Westwood som “alltid” funits med.

– Han är definitionen av Europatouren. Han är en fenomenal spelare och har varit det under många år. Jag kan egentligen inte prata väl nog om honom.

Vinsten tog Fitzpatrick upp till andra plats på Race to Dubai vilket innebär att 26-åringen totalt fick med sig 4 200 000 miljoner dollar hem (cirka 36 miljoner kronor).

De fem bästa i Race to Dubai fick i år dela på en bonuspott på fem miljoner som fördelades så här:
1. Lee Westwood, England –  2 000 000 dollar (ca 17 miljoner kronor)
2. Matthew Fitzpatrick, England – 1 200 000 dollar (ca 10,2 miljoner kronor)
3. Patrick Reed, USA – 700 000 dollar (ca 6 miljoner kronor)
4. Tommy Fleetwood, England – 600 000 dollar (ca 5 miljoner kronor)
5.  Collin Morikawa, USA –  500 000 dollar (ca 4,2 miljoner kronor)

Fullständig Race to Dubai-ranking

.

Marcus Kinhult (76–69–68–72) slutade –3 totalt vilket räckte till en delad 32:a plats – och runt 350 000 kronor i prispengar. Kinhult blev 59 på Race to Dubai.

Henrik Stenson (70–71–72–73) var ett slag efter (–2) och landade på en delad 36:e plats. Den belönades med cirka 280 000 kronor. Stenson blev 147 på Race to Dubai.

.

Resultat DP World Tour Championship. Klicka på bilden för fullständig lista:


Text: Bo Steffensen • 2020-12-13
TournyttDP World Tour ChampionshipLee WestwoodMatthew FitzpatrickPatrick ReedRace to DubaiTournytt
Scroll to Top