Linnea Ström hade en bra dag med drivern på torsdagen och kunde utnyttja sin slaglängd väl på Jackrabbitbanan. /Foto: Getty Images

US Women's Open

Smakstart för Ström i US Open-debuten

En stabil öppningsrond, 69 slag, placerar Linnea Ström topp-10 efter första dagens spel i US Women's Open.

Text: Oskar Åsgård • 2020-12-10

Det är ett speciellt US Women’s Open i år, inte bara för att det avgörs i november. För svensk del är det rekorddeltagande med totalt tio startande svenskor och med ett starkt ungt garde är faktiskt 24-åriga Linnea Ström en veteran i sammanhanget.

– Det känns lite konstigt. Det var kul när jag kollade på en lista som Swedish Golf Team lade ut på instagram, då var jag plötsligt i mitten åldersmässigt. För några år sen var jag alltid van att vara den yngsta, konstaterade Linnea Ström i en intervju med V Sport Golfs kommentatorer Tobias Bergman och Carin Hjalmarsson efter sin torsdagsrond.

Men det är trots allt fortfarande Linnea Ströms första start i US Women’s Open (samtliga andra fyra majors har hon spelat minst en gång) och hon gjorde det med den äran.

Tre birdies, bara en bogey och resten par i scorekortet innebar 69 slag, två under par på Jackrabbit Course och en delad femte plats i skrivande stund.

– Det känns bra. Jag är nöjd med rundan idag, det var stabilt spel. Lite mersmak. Överlag var det ganska tufft med vinden. Det är många höga träd vilket gör det svårt att känna vinden. Jag hade bra tålamod där ute, sa Ström i intervjun med V Sport Golf.

Just tålamod brukar vara en dygd i US Open-sammanhang och det var en nyckel för Ström på torsdagen. Hon förberedde sig på att det skulle vara tuffa flaggplaceringar och intalade sig själv att ha tålamod även om det inte rullade i några birdies tidigt under ronden. Det gjorde det inte heller, trots flera bra järnslag och greenträffar, och efter fem hål var hon ett över par.

– Jag fick i en birdie på mitt nionde hål, kunde nollställa lite inför sista nio och köra på likadant, sa Ström i tv-intervjun.

Sen kom utdelningen under sista nio (banans första nio) när Ström rullade i birdies på sitt 14:e och 17:e hål för varvet.

– Vinden var tuff. Jag är mest nöjd med mitt tålamod och mina drivar var riktigt bra idag, sa Ström till Svensk Golf efter ronden.

Tidigare i höstas, när Ström var uppe och slogs i toppen av ledartavlan på KPMG Women’s PGA Championship, så hade hon svenske caddien Jesse Karlsson på bagen. Den här veckan har hon sin amerikanske pojkvän på bagen.

Linnea Ström stämmer av att måtten sitter som de ska inför fredagen på Cypress Creek. /Foto: Getty Images

– Det är kul, han spelar golf själv. Det han hjälper mig med är lite spelstrategi men jag tar hand om de flesta klubbesluten själv. Det är skönt att ha honom på bagen och att han finns där för mig, sa Ström.

Som bekant avgörs veckans US Women’s Open på två banor, Jackrabbit och Cypress Creek. De första två ronderna alternerar spelarna, sen är det Cypress Creek som gäller i helgen. Eftersom Ström nu klarat av Jackrabbit kan hon därför lägga allt fokus på Cypress Creek för resten av veckan.

Efter torsdagens rond genomförde hon därför ett noggrant träningspass med fokus på fortsättningen.

– Jag tänkte gå igenom Cypress och slå alla inspel (på driving rangen). Se att distanserna finns där och kolla igenom flaggplaceringarna inför imorgon. På Cypress är det ganska viktigt med inspelen, det blir några ganska långa järnslag.

Amerikanskan Amy Olson gick fyra under par på Cypress Creek-banan och leder med ett, före trion Hinako Shibuno, Moriya Jutanugarn och A Lim Kim. Tillsammans med Ström på delad femte plats återfinns även amatören Linn Grant. Maja Stark, även hon amatör, är ett under par och delad tolva.

Klicka här för att se hela ledartavlan


Linn Grant bästa amatör – delad femma


Text: Oskar Åsgård • 2020-12-10
TournyttLinnea StrömTournyttUS Women's Open
Scroll to Top