Viktor Hovland är fri tyngden en seger i Puerto Rico lägger på en spelares axlar. Foto: Getty images

PGA Tour

Hovland bröt förbannelsen med sin seger

En seger i Puerto Rico Open har fram till igår varit en förbannelse för PGA Tour-spelarna. Men Viktor Hovland har lyckats bryta sig loss.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-07

Viktor Hovlands seger i Mayakoba Golf Classic var förstås enormt viktig för honom själv. Men den kan ha varit minst lika viktig för många av de andra spelarna som drabbats av en av PGA Tours mest långdragna förbannelser.

För Viktor Hovlands seger innebär att en över tio år lång trend har brutits. I februrari lyckades Viktor Hovland vinna Puerto Rico Open, en seger som genom åren kommit med ett pris. De spelare som vunnit den tävlingen har nämligen aldrig vunnit en annan tävling på touren. Eller ja, det finns ett litet undantag. Michael Bradley som vann den tävlingen 2009 lyckades också vinna samma tävling 2011. Så ingen vinnare av Puerto Rico Open har kunnat vinna en annan tävling. Fram till i helgen då Hovland lyckades ta sig ur förbannelsens kedjor.

Tony Finau vann Puerto Rico-tävlingen 2016. Sedan dess har han, otroligt nog, aldrig vunnit igen. Han har förlorat två särspel sedan dess. En annan vinnare Alex Cejka, vann 2015. Han har inte heller vunnit sedan dess men förlårat i ett särspel. Scott Brown vann tävlingen 2013. Han har inte heller vunnit sedan dess. Han har också förlorat ett särspel sedan dess (lagtävlingen i New Orleans tillsammans med Kevin Kisner mot Jonas Blixt och Cameron Smith).

Oavsett om man tror på förbannelser eller inte, de flesta av oss gör det väl inte, kan man i alla fall hålla ett extra öga på ett antal spelare när 2020 blir 2021.
För kanske har Viktor Hovland lättat på en mental press som funnits hos spelarna Scott Brown, Alex Cejka, Tony Finau, Greg Kraft, Derek Lamely, George McNeil, Chesson Hadley, DA Points och Martin Trainer – alla fast i den Puerto Rico-förbannelse som funnits i över tio år.

Hovland avgjorde på 72:a hålet


Text: Jesper Johansson • 2020-12-07
TournyttPGA TourTony FinauTournyttViktor Hovland
Scroll to Top