Joaquin Niemann spelar för sin allvarligt sjuke kusin och hans kollegor uppmärksammar detta med ett band på kepsen. Foto: Getty images

PGA Tour

Niemanns motivation: Spelar för allvarligt sjuk kusin

22-årige Joaquin Niemann kämpar för att spela in pengar för att hans två månader gamla kusin ska kunna överleva.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-04

Joaquin Niemann spelar inte bara för sig själv och sina egna resultat under veckans Mayakoba Classic.
För två veckor sedan meddelade chilenaren att hans en månad gamla kusin, Rafita Calderon, kämpar med en ovanlig neuromuskulär sjukdom som gör att han riskerar avlida i en alldeles för ung ålder. Men det finns en behandling som skulle öka unge Rafitas överlevnadschanser dramatiskt. Problemet? Botemedelet kostar 2,1 miljoner dollar per injektion och måste ges inom de första 100 dagarna i livet.

Familjen Niemann med Joaquin i täten har använt sig av en hemsida för att samla in pengar och spelaren själv donerade alla inkomster under förra veckans RSM Classic. Dessutom adderade han 5 000 dollar per birdie och 10 000 dollar per eagle. Men med en kropp full av sorg var det svårt att svinga. Talangfulla chilenaren slutade delad 44:a och spelade in 21 450 dollar den veckan.

Den här veckan ser det dock ut att kunna bli en betydligt större slant för lille Rafita Calderon. I svåra förhållanden sköt Niemann en 66-rond, fem under par. Det innebär att han är ett slag bakom ledande Russell Knox.
– Det är lite extra motiverande att spela och försöka tjäna pengar när de är till honom, sa Niemann efter ronden.

Som en del i uppmärksammandet av Rafita Calderon delade Joaquin Niemann ut band i omklädningsrummen och på första och tionde tee under torsdagen som hans medspelare kan bära. Han är överväldigade över den support han fått av sina kollegor där ute.
– Alla på touren är verkligen jättesnälla och använder sig av banden för att supporta Rafita. Han kämpar på i Chile så vi får kämpa på här för att kunna hjälpa honom, säger 22-årige Niemann.


Text: Jesper Johansson • 2020-12-04
TournyttJoaquin NiemannPGA TourTournytt
Scroll to Top