Hål 16 på TPC Scottsdale omringas alltid av stora läktare under Phoenix Open. Frågan är hur det blir 2021. Foto: Getty images

PGA Tour

Publik tillåts i Phoenix – men hur många?

Phoenix Open, en av golfens absolut största publikdragare, står inför ett dilemma: hur tar man in publik under en pandemi?

Text: Jesper Johansson • 2020-12-01

Det rimliga svaret är förstås att man låter bli, att man låter spelarnas och publikens säkerhet gå i första hand. Så kommer man att göra under stora delar av PGA Tours västkustsving i början av 2021. Farmers Insurance Open på Torrey Pines spelas utan publik. Så också Sony Open på Hawaii och American Express i La Wuinta, Kalifornien. Dessutom förväntas Pebble Beach National Pro-Am och Genesis Invitational i Los Angeles göra samma sak – och spela utan åskådare på plats.

Men Phoenix Open är inte som alla andra tävlingar. Golftävlingen är en enorm publikfest längs hela TPC Scottsdale och den största festen är den vid hål 16, som helt omsluts av läktare. De själva kallar hålet för ”Colosseum” under själva tävlingsdagarna. Hur det blir med den saken 2021 återstår att se. Men en sak som är säker är att det kommer finnas publik på plats – frågan är bara hur många åskådare som släpps in.

Scott Jenkins är ordförande i Thunderbirds, som anordnar tävlingen. Han säger till Golf Digest att det kommer finnas publik på hål 16, men hur många vill han inte säga. Det är i vanliga fall tre etage av läktare som byggs längs den korta partrean och ett vanligt år befinner sig 20 000 åskådare precis där. Men till 2021 kommer det vara betydligt färre på plats, detta då endast ett etage av läktare kommer byggas.
– Jag har slutat försöka förutspå framtiden i den här covid-världen vi lever i. Vi skulle älska att ha fans på plats. Vi är ”folkets Open”. Men vi förstår förstås hur viktigt det är med säkerheten för spelarna, åskådarna och volontärerna och att det är högsta prio.


Text: Jesper Johansson • 2020-12-01
TournyttPGA TourPhoenix OpenTournytt
Scroll to Top